"В момента сме като в 3 по Рихтер. Не знаем дали ще има наместване на пластовете или по-силен трус, следваща голяма промяна."

Така описа по бТВ политическата ситуация социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч."

Според Добромир Живков от "Маркет линкс" вероятно тенденциите при следващи парламентарни избори ще са към възпроизвеждане на вота, като може някои от партиите да сменят местата си. Той смята, че ще има "възход на партиите на протеста". "Сондажите, които провеждаме, ни дават основание за това, такава е тенденцията, която наблюдаваме през последните месеци", посочи Живков.

И според двамата социолози краят на сегашния парламент наближава. Все пак Живков направи уговорка и за една възможност - "освен ако БСП не получи мандата и не привлече политическите сили, с които днес са заедно срещу партиите на протеста, т.е. ГЕРБ и ДПС".

"Нова тройна коалиция с концепция за правителство на националното спасение, да речем. В изявлението на Нинова имаше акцент върху социалната тематика. Освен предизборно, това може би се опитва да положи стъпки в тази посока. Държавата в момента е в належаща нужда от изпълнителна власт с делегирано достатъчно доверие у избирателите. Но от друга страна, знаем, че 92-ма депутати са от извънпарламентарната опозиция, т. е. тази заявка от обществото за реформи, за промяна на политическата система всъщност в момента е блокирана", обясни той.

"Въпросът е на преценка на рисковете в един или друг сценарий. Но още преди изборите имаше спекулации, че така може да бъде оправдано едно експертно правителство, което да получи по-широка подкрепа", добави Добромир Живков.

Боряна Димитрова отбеляза, че от самото си начало сегашното НС е като предизборно студио, "тръгна се със заявки, които очевидно не могат да бъдат изпълнени".

"Тръгна се с големите предизборни кошници. За мен е сигурно, че няма да се осъществи правителство и с третия мандат. И съвсем скоро мандатът ще бъде върнат и това НС ще остане в историята, за да ни покаже, че съществува непримиримост, но и че по този начин политика не може да се прави", добави тя.

Димитрова говори и за подхода на доскоро извънпарламентарната опозиция, чиито депутати общо са 92-ма.  "Имаш две опции или казваш, че с 92 гласа не можеш и разпускаш парламента. Или искаш да водиш парламентарен живот и да направиш някакви стъпки да придвижиш напред някои неща и тогава е очевидно, че търсиш някакви съюзници. Не разбирам тази логика, при която заставаш и открито признаваш, че не можеш да направиш нищо. Ако обаче въпреки тези 92 гласа искаш да направиш някакви неща, трябва да търсиш с някои от партиите допирни точки. Това не са заявки, които да водят до парламентаризъм", смята Боряна Димитрова.