Депутатите не приеха днес програмата си за седмицата и по тази причина заседанието бе разпуснато. 

Първоначално се създаде впечатление, че новите депутати, които гласуват за първи път с биометрични данни, просто не успяват да се справят. Впоследствие обаче се оказа, че по-голямата част от депутатите са против тази програма.

При гласуването 79 бяха „за“, 6 „против“, а 123 „въздържал се“. Гласовете „против“ и „въздържал се“, оказа се, идват от ГЕРБ, БСП, и ДПС.

"За" гласуваха 43 от "Има такъв народ", 1 от БСП, 22 от "Демократична България" и 13 от "Изправи се! Мутри вън!".

"Против" бяха 6 от ГЕРБ-СДС. 

"Въздържал се" гласуваха 63 от ГЕРБ-СДС, 37 от БСП и 23 от ДПС.

ГЕРБ, БСП и ДПС общо имат 148 депутати и могат да приемат или отхвърлят всяко решение на парламента.

В програмата бяха включени промени в правилника на парламента, в закона за политическите партии, касаещи субсидията, в Изборния кодекс, временна комисия за казуса „Росенец“ и т.н.

След заседание на председателския съвет депутати съобщиха, че е решено да има извънредно заседание утре.

Председателят на парламента може да свика извънредно заседание по всяко време. След председателския съвет шефът на парламента Ива Митевa обясни, че в дневния ред ще са включени промените в правилника и Изборния кодекс на второ четене. Утре от 8.30 ч. ще има отново председателски съвет.

"Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, ще се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за тази седмица", поясни Митева.

Според нея няма коалиция, а просто конфигурацията в парламента е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се вземат решения.

"От разговорите, които проведохме, обстановката е спокойна. Смятам, че ще съберем необходимите гласове за откриване утре на заседанието и провеждането му. Тъй като петък е почивен ден, народните представители ще имат време до 18.00 ч. да си внасят предложенията за другата седмица. Другата седмица знаете, че първата сряда е ден на опозицията. Те ще имат възможност да си внесат и точки, които сме длъжни да разгледаме в пленарното заседание", каза още Митева.

Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не е приета, отговорността е на мнозинството. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.

„Все пак ГЕРБ е в опозиция в 45-ото народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък в началото на заседанието за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото“, заяви Атанасова.

От ГЕРБ - СДС очаквали адекватна програма, за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани.

„Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни“, каза още Атанасова.

Колегата ѝ Тома Биков призова останалите партии първо да излъчат правителство и после да предлагат дневен ред. Според него именно гласуването на кабинет трябва да е първа точка в дневния ред. 

„Някои си мислеха, че от пета позиция са първи, други от втора, че са първи. Сега се видя, че първият си е първи, вторият си е втори, третият си е трети. Време е да се събудят и да влязат в политиката и да излязат от сънищата си и от въображаемите си фикции, с които си мислят, че могат да съществуват в политиката и в живота“, заяви още Тома Биков.

Според него президентът Румен Радев от една година се опитва да предизвика политическа криза.

„Честито, успя“, каза Биков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изтъкна други мотиви, поради които партията не е подкрепила програмата. Според Нинова в нея има лобистки текстове, няма ги най-важните теми като социалните и икономическите мерки.

„Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една-единствена причина. За нас най-важни в момента са социалните и икономическите мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика“, заяви още Нинова.

И допълни, че нито едно от предложенията на БСП, направени в този смисъл, не се гледат в комисиите и не се включват в програмата.

Нинова не коментира защо ГЕРБ и ДПС не са подкрепили също програмата.

„Попитайте ДПС и ГЕРБ с какви аргументи гласуваха против. Ние не носим отговорност за решенията в други партии. Носим отговорност за нашите решения“, каза Нинова.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира темата на профила си във фейсбук:

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна  мандата за съставяне на правителство.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата".

 

Станахме свидетели на формален парламентарен абсурд. Това каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“.

Той заяви, че ДПС, БСП и ГЕРБ са отхвърлили програмата за работа на Народното събрание, изтъквайки, че ако това мнозинство гласува „така юнашки“, вероятно би могло да реализира третия мандат, стига президентът да се обърне към тях.

„Ето, някои от тях не искат комисия за „Росенец“, други не искат комисията за полицейското насилие. Всеки има своите мотиви, за да бъде против този дневен ред, и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд“, каза Бабикян.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също коментира темата.

"ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това. Същите формации гласуваха и в защита на Гешев", каза Иванов.