Правителството в оставка гласува очаквано удължаването на извънредната епидемична обстановка с един месец. До момента тя беше до 30 април. Приемането на новия срок беше съпроводено с  хвалебствия от премиера и здравния мининистър колко блестящо са се справили с пандемията.

„Важна точка, която приехме днес - удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка“, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов от къщата си в Банкя в поредното живо предаване във фейсбук. От една седмица, след като беше изписан след ортопедична интервенция, Борисов прави редовни включвания, като привиква в различни формати министри, депутати и ГЕРБ функционери. Заседанието на МС днес също се осъществи оттам.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов отчете излизане от третата вълна и като цяло огромни успехи в битката с коронавируса, за разлика от другите европейски страни.

„Постигнахме много благодарение на всички мерки, които вземахме експертно, и България се вижда, че излиза успешно и от третата вълна, за разлика от много други европейски страни, които не успяват да постигнат този резултат, който постигаме ние, въпреки по-строгите мерки, въпреки дори забраната за излизане на хората от вкъщи. Това е огромен успех на нашата държава“, обяви Ангелов.

От думите му стана ясно, че има траен спад на заболеваемостта, но и траен спад на смъртността. Всъщност според данните от Единния информационен портал броят на починалите е под 100, което не беше тенденцията в последно време. Страната от седмици запазва второто си място по смъртност от COVID на 100 хил. души в ЕС и Европейското икономическо пространство, неблагоприятни са показателите и по отношение на обща смъртност или съотношението починали от усложнения от коронавируса спрямо броя на заразените. НСИ отчете преди дни, че за първото тримесечие в страната има ръст от 26 на сто на смъртните случаи в сравнение със същия период за предната година. 

„Имаме траен спад на заболеваемостта, траен спад на смъртността, имаме тенденция за намаляване устойчива както на хоспитализираните пациенти в неинтензивни, така и на хоспитализираните в интензивни структури. Всичко сме осигурили за лечението на хората, като се започне от ремдесивир, от лични предпазни средства...“, продължи здравният министър в оставка.

По думите му стана ясно и че ваксинационният процес в станата върви с „изключително добри темпове“.

„Ваксинираме по 15-20 хил. души на ден. Отваряме „зелените коридори“ в петък, така че ситуацията е изключително добре контролирана на национално ниво. За да затвърдим тези резлутати, предлагам да удължим извънредната епидемична обстановка с един месец, считано от 1 май до края на май“, добави Ангелов в изброяването на успехите на кабинета в оставка.

Той обяви, че още днес ще пусне заповедта за трите начина за влизане в страната след началота на туристическия сезон, „за да спасим българския туризъм“, „да бъде гарантирана както сигурността на туристическия бранш, така и на всички, които идват“. По думите му вече е започнала ваксинацията на представители на туристическия бранш в област Варна, предстои това да стане и в Бургас.

За да не остане съмнение кое е най-добре справящото се правителство в Европа и съответно най-успешния здравен министър, това твърдение отново беше повторено и от Борисов.

„Забранявам ти политически изказвания, ти трябва да останеш с името на човека, най-добре справил с пандемията в Европа и осигурил огромното количество ваксини, които са ни необходими през следващия месец, милиони ваксини...“, натърти премиерът в оставка.

Борисов отново репликира д-р Александър Симидчиев, шеф на здравната комисия на НС, който вчера на форум на СЗО критикува подхода на правителството в пандемията.

От думите на премиера в оставка стана ясно, че пулмологът д-р Александър Симидчиев (сега депутат от ДБ) „обикновено нищо не казва“. Но „да, отговорността е на министъра и на премиера и затова считам, че се справихме добре“...

После изброи медицинските експерти, с които се срещал, а редовно говорел и с доц. Атанас Мангъров, „за да мога, когато седна с най-дорите медицински специалисти, да имам алтернатива да им задавам въпросите. Провокирах ги“. 

Правителството е одобрило допълнително 83 млн. лв. за възнагражденията от 1000 лв. на медицинските лица на първа линия в пандемията, отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.