Днешното правителствено заседание се проведе "по пантофи" в дома на премиера в оставка Бойко Борисов (не е ясно в болничен ли е още или е на работа), като той отново не пропусна да коментира актуалната политическа ситуация. На живо, във фейсбук. Повод му даде бламирането на заседанието на Народното събрание от страна на партията му ГЕРБ, както и от БСП и ДПС, а и връщането на мандата за съставяне на кабинет от "Има такъв народ".

"Коментарът" мина под формата на диалог, основно с министъра на финансите Кирил Ананиев, който държеше да обясни, че сутринта при връчването на мандата президентът Румен Радев казал "поредната неистина". "Ма, ти що ги гледаш?!", ядоса се Борисов. Но финансовият министър все пак държеше да уточни:  не се налагала актуализация на бюджета, защото всички разходи, приети със закона за бюджета за тази година, са финансово осигурени. Както и извънредните разходи за COVID-19 са осигурени за май и юни - 83 милиона лева. След което финансовият министър понечи да каже, че на заседанието на правителството следващата седмица...

"Ма колко седмици?! Ние няма ли да си ходиме, бе?! Ма цяло лято искаха да си ходим, сега продължават да се мотаят!" - прекъсна го Борисов.

И така започна поредицата от обвинения: как цял месец партиите, които са срещу ГЕРБ в парламента, имали време да съставят правителство. "Що не го правят! Това са измамници! Лъжеха хората!", констатира Борисов.

По думите му "за това време трябваше да са актуализирали бюджета" (което обаче става по предложение на Министерския съвет).

"На фона на цялата безотговорност, вие видяхте, те не могат да си съберат парламента. При 165 души нямат и кворум. Напомням им, че кворумът е задължение на управляващите", продължи Борисов.

Но не спомена как ГЕРБ в миналия парламент не можеше да си осигиури кворум и накара и депутати с кислородни маски да се регистрират онлайн, за да осигуряват такъв.

А после влезе във "великденска реторика".

"Днес е Велика сряда - ден на предателството. Затова и парламентът не се събра да работи. Обичат да спят до късно, друг да работи и после да му намерят кусури".

"Единствено се водят от злобата. От злобата и от своята некадърност. Национални предателства! И колкото повече виждат, че са некомпетентни, неподготвени да управляват - толкова по-злобни стават."

Предложил им бил да отидат на избори в края на годината, докато се свършат важни за държавата неща (10 неща) - те искали само да променят Изборния кодекс.

"Така че, тъжен ден е днеска. И той съвпада с национално предателство. за една шепа парички тези хора са предали Господа - Юда, а тези преедадоха мечтите, очакванията на много хора. Искат диктатура".

Както е известно, председателският съвет решава как да се процедира в ситуацията, в която седмичната програма за работа на парламента не е приета, като е възможно свикването на извънредни заседания. И може би по този повод Борисов заяви:

"Разпети петък - който иска да нарушава тези неща, има началник отгоре, Господ го гледа..."

Разпети петък официално е почивен ден. Това стана с решение на едно от предходните правителства "Борисов".

Иначе заседанието-диалог бе посветено на успехите на правителството по всички направления. Под звуците на потропващи чаши оживление настана след като вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов зададе тон да се обсъди скъпата кола, с която Тошко Йорданов ("Има такъв народ") отишъл днес в президентството за мандата. "На 15-16 години са и нашите коли, да не си мислят хората...", държеше да вметне Борисов, след като се поинтересува каква марка е била тази на Йорданов.

А за да "не стават грешки" Каракачанов повтори лъжата - че първата работа на новите депутати била да си вдигнат заплатите на 10 000 лв.