Ваксината на "Янсен" (фармацевтичното поделение на "Джонсън и Джонсън") ще се ползва без ограничение в България. Това е решението на Националния ваксинационен план, което в понеделник огласи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доставените вече дози от "Янсен" стоят на склад и се чакаха указания дали и как ще се прилагат. Съмненията идваха от докладвани случаи на тромбози в САЩ. Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата огласи, че може би има връзка между ваксината и случаите на тромбози. В България здравните власти отложиха решението си, за да се запознаят със становището и на американския лекарствен регулатор.

"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за "Янсен" и то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение. Всички мнения са по посока на това ваксината да се използва без ограничения, което е и нашето решение". Това обясни Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването.

Ваксината на "Янсен" е еднодозова, което е голямото ѝ предимство. Кунчев обясни, че тя, тъй като не е в големи количества, няма да бъде пускана в "зелените коридори", които засега са обявени между 30 април и 9 май. Този продукт ще се използва там, където се цели по-бърз ефект, обясни Кунчев.

„Смятаме да насочим част от ваксината към туристическата индустрия и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон", каза още той

Еднодозовата ваксина се обмисля да бъде ползвана и при имунизацията на малцинствени групи, които по-трудно могат послед да бъдат проследени, за да получат втора игла при двудозовите препарати, добави главният държавен здравен инспектор.

По празниците ще има т. нар. зелени коридори в общо 26 ваксинационни центъра. Четири от тях ще бъдат в София - в Александровска болница, „Света Анна”, ВМА и „Пирогов”. В Единния информационен портал вече е публикуван списъкът на местата със "зелени коридори". Може да се запознаете с тях ТУК.

Почти във всички работни дни центровете ще работят от сутринта. В почивните дни някои от тях ще са до обяд, но повечето ще бъдат отворени целодневно. В тях ще има ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "АстраЗенека". 

Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през следващите седмици се очакват у нас да пристигнат доставки основно на иРНК ваксини.

„Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия, че стартират ваксинирането с „Янсен” без никакви ограничения”, каза още той.

Днес в страната пристигнаха 138 060 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и 14 400 дози от Оксфордската ваксина. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка се очаква в сряда, 28.04.2021 г. Това са 12 000 дози от "Янсен".