Цифровите зелени удостоверения да бъдат одобрени възможно най-бързо, а страните от ЕС да уеднаквят изискванията си за влизащите на тяхна територия хора. Само така ще бъде спасен туризмът.

Такова мнение изразиха българските евродепутати, които се изказаха на дебат за спасяването на летния туристически сезон. В Европейския парламент бе обсъдено как ЕС да подкрепи бранша.

„Туризмът няма нужда от още една резолюция. Туризмът няма нужда и от още една стратегия. Това, от което има нужда, са туристи. Ако мислим за тях, ще прекратим това всяка област в Европа да си има нейни мерки и да си ги променя всеки ден. Едни правила, един подход, един сертификат“, призова Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Важното по думите му е документът – както и да се нарича той, да бъде приет веднага. Той трябва да бъде прилаган навсякъде и никой да не бъде дискриминиран – нито тези, които още не са преболедували, нито тези, които още не са се ваксинирали.

Приемането на сертификата ще даде глътка въздух на ресторантьорите, хотелиерите, авиокомпаниите и туроператорите.

„Да дадем глътка въздух на всички достойни мъже и жени, които работят в туризма“, завърши Новаков.

Сега ЕС е в абсурдна ситуация, при която 27 страни членки имат 287 изисквания, изтъкна Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Той обърна внимание на многото лица на туризма:

„Той не е само огромните хотели и големите туроператори. Той е онази студентка, която работи през лятото, за да си плати наема. Той е възрастната баба, която отдава една или две стаи под наем. Той е и нейната съседка, която продава сладко на туристите.“

Витанов настоя да се обърне внимание и на туристите от трети страни. Трябва да бъде облекчено придвижването им до ЕС – поне на онези от тях, които отговарят на изискванията за издавания на сертификатите за COVID-19 на гражданите на Съюза.

Социалистът настоя също Европейската комисия заедно със страните членки да участва и да оценява националните планове за възстановяване и да насърчава въвеждането на ефективни мерки за съживяването на туризма.

Заради пандемията оборотът в туризма спадна с 50 на сто, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. А спадът в свързаните с него отрасли е общо 70 процента.

Всички региони в Европа са засегнати. Особено пострадали са островите и периферните територии, изтъкна Бретон.

А за да бъдат разрешени пътуванията през лятото, трябва колкото се може по-бързо да бъде одобрено цифровото зелено удостоверение. Евродепутатите ще го обсъждат днес. Очакванията са единният сертификат да стане действащ през юни.

В залата прозвучаха предложения за стимулиране на „зелените“ дестинации, където да се практикува повече колоездене. Чу се призив и за насърчаване на пътувания с нощни влакове.