Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Организаторите на петицията за отстраняване от поста на губернатора на американския щат Калифорния Гевин Нюсъм са събрали достатъчен брой валидни подписи, за да се организира гласуване по този въпрос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар на щата съобщи снощи, че вече са проверени повече от 1,6 милиона подписа, което е с около 100 000 повече от необходимите, за да се организира референдум за отстраняването му и избор на нов губернатор.

Това вероятно ще стане през есента. Насрочването му още не е официално одобрено от щата. До четвъртък ще продължи официалното проверяване на подписите, а след това избирателите ще имат 30 дни, за да ги оттеглят, ако са размислили, отбелязва Ройтерс.

Кампанията за смяна губернатора демократ се води от републиканците. Трима техни представители вече казаха, че ще се кандидатират за губернатори. Една от тях е и Кайтлин Дженър, олимпийска шампионка, телевизионна риалити звезда и активистка за правата на транссексуалните. Тя обвинява Нюсъм, че не се справя с управлението на коронавирусната криза.

Кампанията за отзоваване на Нюсъм, избран с 62 процента от гласовете през 2018 г., започна през февруари 2020 и се води от организация, нарекла се Калифорнийска патриотична коалиция, която е против либералната политика на губернатора демократ.

Миналият петък Нюсъм каза, че ще спре всички нови разрешения за извършване на фракинг (добив на шистови въглеводороди) на територията на щата, считано от 2024 г., и ще използва правомощията си да поеме ръководството над петролната и газовата промишленост в годината, когато вероятно ще се изправи пред гласоподавателите на избори за предсрочното му освобождаване.

Фракингът (съкратено от хидравлично разбиване) е процесът на извличане на нефт и газ от скали дълбоко под земната повърхност. Той дава малка част от годишната продукция на нефт и газ в Калифорния, но природозащитници отдавна настояват за забраната му заради вредните му ефекти върху околната среда и здравето на хората.

Ако този ход бъде успешен, Калифорния ще стане най-големият произвеждащ нефт щат, забранил фракинга.

Нюсъм обаче се е насочил към още по-голяма цел - слагане край на цялото производство на нефт в щата до 2045 г. Днес той поиска от щатските регулаторни органи да изготвят план за осъществяването на тази цел.

Миналата година Нюсъм нареди на щатските регулатори да забранят продажбата в Калифорния на нови коли, задвижвани с бензин, от 2035 г. нататък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.