Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се притеснява от ситуацията в Индия. Това поясни той по Нова тв в петък. 

„Знаете ли кое ме притеснява най-много в момента? Звучи малко странно - това, което става в Индия“, каза той и обясни на какво почива безпокойството му.

„Ако продължи вълната в Индия с тези размери както в момента, а и не съм сигурен, че регистрацията е пълна, но там е огромна заболеваемостта. Това струпване на много хора, събиране на три щама, защото при тях циркулират и трите, ще даде възможност на вируса да създаде толкова нови варианти, от които сто процента все някой ще е с добри качества за него си - бързо да се разпространява, да не се влияяе толкова от външните условия, да предизвика достатъчно тежко заболяване, да победи ваксината...“, каза Кунчев.

В момента Индия е в пика на заболеваемостта. Преди ден втората по население страна в света регистрира мрачен рекорд -  около 295 000 нови случая и 2020 починали за денонощие.

В разпространението на коронавируса в България Кунчев отчете положителна тенденция. Но призова към повече дисцилина по време на великденските празници - „да не тръгнем като невидели“.

„Ако някой започне да ми дава за пример Австралия, Нова Зеландия, Сингапур... моля ви, не го правете“, призова Кунчев. Подобни примери доста обстойно разгледа вчера началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга на здравните власти.

Кунчев потвърди, че засега остава на позицията, че все още е рано да се отварят нощните заведения - според заповед на здравния министър това е планирано да се случи на 29 април, но се застрахова, че имало още малко време.

Няма все още хора, ваксинирани с втора доза от „Пфайзер“/„Бионтех“, които при първа доза са получили „АстраЗенека“, уточни още Кунчев. От май започва втората ваксинация по-масово, каза той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата какво ще се прави с доставените количества от ваксината на „АстраЗенека“, към която интересът силно намаля.

„Какво ще правим с ваксините не е проблем на епидемиолозите, търсене има голямо. Непрекъснато получаваме покани поне от три страни на Балканите, има желание да им дарим, дадем, продадем. Но има и специални изисквания в договорите на производителите. Ако ги продадем, трябва да върнем част от цената на ЕК. Така че не е толкова лесно“, каза той.