Странно, но и очаквано - такива са първите политически реакции от решението на партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, да върне втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

И ако, депутатът от БСП Филип Попов, заяви, че решението показва неспособността на ИТН да управлява, Мая Манолова (Изправи се! Мутри вън) призова партиите в настоящия парламент да спрат да се занимават с „партийни маневри“ и да приемат спешните законодателни промени в интерес на майките на деца с увреждания, мерки за малкия бизнес и преизчисляването на пенсиите. На брифинг пред медиите Манолова поиска и да се изслуша КЕВР за енергийните дружества и предстоящото увеличение на цените на отоплението, тока и водата.

Филип Попов отново повтори пред БНР, че разширеното ръководство на социалистите ще решат какво да правят с мандата, ако президентът Румен Радев реши да им го връчи.

Той не е учуден от решението на "Има такъв народ" да върне мандата, тъй като с това, по думите му, показва, че партията на Трифонов не е способна да управлява.

"Какво предстои за страната е трудно да се прогнозира, но нищо добро според мен. Защото виждате здравната криза, икономическата, социалната криза, актуализация на бюджета няма кой да направи на практика. Така че за бизнеса, за хората предстоят трудни времена", каза Попов пред БНР.

Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ Борислав Сандов заяви пред БНР, че решението на партията да върне управленския мандат не е изненадващо.

"Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори", каза той.

Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов обаче не се ангажира да коментира решението на Трифонов. Той посочи пред „Дневник“, че във вторник имат заседание на лидерите в коалицията, на което ще го обсъдят.  

Според Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" шансовете за нови избори са огромни.

"Въпросът е ако живота на Народното събрание е още 2-3 седмици, да приемем важни закони, сред които и внесеният от мен и Мартин Димитров за намаляване на мандата на Комисията за защита ОТ конкуренцията обратно на 5 години.

Иначе не виждам нищо страшно в служебен кабинет за 3 месеца. Със сигурност излъчването на реформаторско правителство е по-добре, но това е извън нас. Трудно можем да влияем на този процес. Важното е изборите през юли да променят България устойчиво. Ясно е, че рискове има (връщане на "патриоти", реванш на озлобения Борисов), но ще положим усилия да ги предотвратим.

Сигурен съм, че ще има въпроси защо не се обедините, за да гарантират правителство сега. Полагаме усилия за това. Но топката не е в нас.", написа във фейсбук той.

Депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" Мария Капон пук определи като "странно" решението на Трифонов да върне мандата „през“ световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова:

"Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата", коментира тя пред БНР.

Капон изрази скептицизъм към възможността за съставяне на правителство от трета политическа сила.