Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов обяви от профила си във фейсбук, че партията ще върне мандата за съставяне на правителство веднага.

И представи кандидатката си за министър-председател - световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, "тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас."

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство."

Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са "вредни, алчни и доказано компрометирани", и това е зависимост, подчертава Трифонов.

Че ИТН ще върне мандата за съставяне на правителство имаше податки още миналата седмица. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов обяви от парламентарната трибуна "Вероятността да има предсрочни избори е огромна", като го повтори няколко пъти.

Това си изявление той направи покрай обсъжданията на първо четене на измененията в Изборния кодекс. Както Клуб Z писа, бяха приети само предложенията на ИТН, въпреки че имаше общо шест проекта, внесени и от други формации в НС. По същество те предвиждат отпадане на ограниченията за избирателите в чужбина, което изборни експерти коментират, че ще доведе до повече гласове за "Има такъв народ" и ДПС основно.

Самият Йорданов призна, че измененията в ИК трябва да бъдат приети преди предсрочни избори, защото сегашният Кодекс бил "ненормален".

Че се бърза с тези изменения е ясно още от ден първи на 45-ото Народно събрание, когато от ИТН внесоха своя проект. После Кодексът бе "пришпорен" в правната комисия, а в петък по предложение на депутати от партията на Трифонов бе прието и срокът между двете четения, в който могат да се правят предложения, да бъде минималният такъв - т.е. до днес. Това се прави с идеята, че животът на този парламент ще е кратък и измененията трябва да бъдат приети за това време.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи проучвателния мандат на Антоанета Стефанова, като по конституция няма срок за това. Самият Радев хем обяви, че няма да бави процеса, хем даде да се разбере, че ще даде още малко време на парламента. Ако обаче промяната в Изборния кодекс върви с такива темпове, то тя може да стане факт още идната седмица, когато Народното събрание ще работи два дни.

След връщането на мандата, заявено днес от Трифонов, "конституционната въртележка" продължава с връчването на трети такъв. Тук държавният глава сам избира на коя партия да го даде, като пак няма срок за това.