"Политически страхливци".

Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира решението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов мандатът за съставяне на правителство да бъде върнат.

Трифонов обяви това си намерение малко по-рано тази сутрин, още преди мандатът да е връчан от президента Румен Радев (което все още не е ясно кога ще се случи) - чрез профила си във фейсбук. Представи обаче кандидат-премиера си, както конституцията го изисква - шампионката по шахмат Антоанета Стефанова.

Мотивите за отказа, изразени от Трифонов, са липсата на парламентарна подкрепа. От формацията обявиха, че биха работили само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", но заедно имат 92-ма депутати при нужни минимум 121. От ИТН отказаха предложената им подкрепа от БСП и ДПС.

Борисов коментира днес също във фейсбук - чрез поредното "живо".

"Никой не ги кара да бягат от отговорност, да са политически страхливци. Страхливец е този със 165 заявили подкрепата си депутати да казва, че са недостатъчни и му трябват 240. И Тодор Живков не е имал толкова", заяви той.

Не оспорваме световната титла по шах, но не става въпрос за спорта, а за управление и политика, изтъкна Борисов.

"Редно е г-н Трифонов да отиде да си вземе мандата. Защо не може със 165 депутата да управлява? Иска 240. Предложихме му такъв вариант - мажоритарни избори в два тура, и ще управлявас пълно мнозинство? Защо се отказаха от него?"  продължи той, визирайки контрапроекта на ГЕРБ за изменения в избирателната система, след като от ИТН отложиха своя проект за мажоритарна избирателна система.

"Какво ще се случи след още два месеца и изцбори? Освен, че още 50-60 млн. лв. народна пара ще отидат? Вместо да отидат за хората, ще търсим на някой абсолютно мнозинство. Пак няма да имат абсолютно мнозинство. Ще загубим ценно време. Ако държавата и народа ни е по-мил от всички...", каза още Борисов.

По думите му Антоанета Стефанова щяла да управлява с "генерално пълномощно", пропускайки да отбележи, че сам предложи проектопремиер на ГЕРБ да е Даниел Митов, не самият той. "Щеше ми се да видя техните експерти и министри така, както ние ги показахме, сега ще си говорим само за шах", заяви още Борисов.

Акапелно с Борисов говори и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. За да каже на практика същото като лидера.

"Очакваме отговорност от ИТН и всички аргументи, че не стига мнозинство и гласове за правителство е загубено от всякаква логика, защото всички партии декларират подкрепа. Това е бягане от отговорност. Нови 50-60 милиона ли ще трябват за избори?", заяви и тя.

"Карантината на Трифонов изтече, много по-добре щеше да бъде той лично да носи отговорност а не да праща подставено лице неизвестно с политическия й опит. Поздравление на спортните й успехи, но кой предложи тази дама и след колко време?", посочи и Атанасова, а на въпрос за Митов заяви, че нямало да съпоставя двете премиерски кандидатури.

После продължи с това, че лидерът на ИТН се е появил публично само веднъж - от вота насам - при онлайн клетвата си като депутат и стигна още по-далеч, подозирайки "задкулисие":

"Някой му пише репликите и постовете."

"Това е несериозно отношение изобщо към политиката и гражданите", заяви Атанасова в заключение.