Германското подразделение на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. - J.P. Morgan AG, ще организира организира дълговото финансиране на сделката за българските активи на ЧЕЗ Груп. Това съобщиха днес от компанията куповач - българският конгломерат "Еврохолд".

Договорената цена на активите е за 335 млн. евро. 

Така, с ценната помощ на един от най-големите играчи на пазара, приключването на сделката може да бъде осъществено до края на първото полугодие на тази година. Поне такива са надеждите на ръководството на Еврохолд. 

"Радваме се, че ангажираме една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на такива сложни сделки, особено в енергийния сектор. Това е още една стъпка напред към финализиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България до края на първата половина на тази година", коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в Еврохолд.

През март Еврохолд обяви, че ще увеличи капитала си с емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която очаква да набере до 100 млн. евро собствени средства. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2,50 лв.

Отново през март, дружеството набра и 31 млн. евро капитал от люксембурдския инвестиционен фонд GEM Global Yield LLC SCS (GEM).

Ако всичко върви по план, това означва, че съвсем скоро би трябвало да видим и края на сагата с изкупуването на ЧЕЗ-България, която се точи от години. "Еврохолд" успя да затвори регулаторния кръг, след като първоначално получи отказ от КЗК, но малко по-късно изненадващо и без промяна на фактическата обстановка регулаторът се поправи и даде зелена светлина.