"Еврохолд България" АД и "Евроинс Иншурънс Груп" ЕАД (ЕИГ) официално информираха правителството на Румъния за намерението си да заведат международно арбитражно дело, с което да защитят инвестицията на холдинга в Румъния, в случай, че сегашният спор по казуса с "Евроинс Румъния" не бъде разрешен бързо и ако групата не бъде надлежно обезщетена за претърпените загуби, съобщи е "Еврохолд България". Искът ще бъде за минимум 500 млн. евро, пишат от холдинга.

Холдингът вече изпрати "уведомление за спор" (Notice of Dispute) на румънската държава, което е първата официална стъпка за стартиране на международна арбитражна процедура по силата на споразумение за защита на инвестициите, подписано между правителствата на България и Румъния.

“Ако не постигнем приемливо споразумение в разумен срок, ще защитим инвестицията си чрез международен арбитраж”, обясни Тодор Данаилов, изпълнителен директор на ЕИГ.

Еврохолд и ЕИГ предприемат тези мерки след решението на румънския регулатор на застрахователния пазар ASF от 17 март за отнемане на лиценза на "Евроинс Румъния". Действията на румънския финансов надзор се отличават с множество явни нарушения на редица норми на правото на ЕС, по-конкретно на рамката  “Платежоспособност II”, въведена от всички страни-членки с цел осигуряване на стабилна законодателна рамка и последователни надзорни практики в застрахователния сектор на територията на целия съюз, посочват от българското дружество.

Споделената вече оценка на "Еврохолд" е, че решението на ASF е самоволно, дискриминационно и представлява незаконна експроприация (изземане на частни активи от държавата, бел. ред.), което е брутално нарушение на международното право, пише в съобщението.

В резултат на това действие на румънския регулатор се стигна до процедура по несъстоятелност на "Евроинс Румъния", с което беше нанесен удар върху бизнеса на застрахователната група в северната ни съседка, посочват от "Еврохолд".

Преди да се стигне до арбитражна процедура, страните в инвестиционния спор имат възможност да стигнат до решение чрез преговори. Ако такова споразумение не бъде постигнато, "Еврохолд" и ЕИГ имат готовност да започнат международен инвестиционен арбитраж срещу румънското правителство.