Индия днес обяви близо 315 000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа, което е световен рекорд и настъпва в момент, когато болниците в Делхи са изправени пред недостиг на кислород за медицински цели, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Втората вълна от заразата, която се приписва и на "двойна мутация" на вируса и продължаването на масови събирания, отново извади на показ проблемите в индийската здравна система.

Здравното министерство днес съобщи за 314 835 новозаразени. Такъв еднодневен брой досега не е бил регистриран никъде по света. С това общият брой заразени с новия коронавирус в Индия става 15,93 милиона души. Страната е втората най-засегната от пандемията след САЩ.

Предишният еднодневен рекорд на новозаразени е бил именно в Щатите на 8 януари с 307 581 новозаразени, пише в. "Таймс ъф Индия", цитиран от Асошиейтед прес.

За последното денонощие в Индия са регистрирани и 2074 смъртни случая, с което общият брой починали от новия коронавирус става 184 657 души.

Броят на заразените и починалите като процент от населението в Индия обаче остава по-нисък от този в много други страни.

Редица болници и клиники в Делхи отчаяно призоваха централното правителство спешно да им достави кислород за медицински цели за стотици пациенти на респиратори.

Много болници в други райони на Северна и Западна Индия също заявиха, че им остават запаси от кислород само няколко часа за пациентите им с COVID-19.

Вчера Върховният съд на Делхи нареди на правителството да пренасочи кислород от индустриални обекти към болниците, за да се спасят човешки животи, предаде Асошиейтед прес. Здравното министерство съобщи, че от общото производство от 7500 метрични тона кислород на ден 6600 тона отиват за медицински нужди.

Властите вече обявиха, че от 1 май ще могат да се ваксинират всичките 600 милиона пълнолетни индийци, но според експерти Индия няма да има достатъчно дози за всички тях.