Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В различни градове в България бе почетена паметта на арменците, загинали по време на геноцида в Османската империя в периода след 1915 г. Тогава биват избити около милион и половина хора.

Възпоменания и поднасяне на венци и цветя имаше в Бургас, Хасково, Силистра и на други места в страната.

Българските институции официално не наричат събитията от началото на 20 век в Османската империя "геноцид". През 2015 г. Народното събрание взима решение, озаглавено "за признаване масовото изтребление на арменците в Османската империя 1915 – 1922 г." В документа пише:

"Изтреблението на арменците в Османската империя през 1915 – 1922 г. е идентифицирано с категорични исторически факти и автентични документи. Според хуманните традиции на българския народ и с поетите по ратификацията на документите на ООН задължения България разграничава историческото наследство на Османската империя и наследството на Република Турция и приветства диалог между Турция и Армения за окончателен ангажимент към историческата истина."

24 април е денят на възпоменание на жертвите - официално. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.