Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя след през 1915 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години", се казва в изявление на Байдън.

"През десетилетията арменските имигранти са обогатили САЩ по безброй начини, но никога не са забравили трагичната история. Ние почитаме разказа им. Виждаме болката. Утвърждаваме историята. Не правим това, за да хвърляме вина, а за да гарантираме, че случилото се никога няма да се повтори", добави президентът на САЩ.

"Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било. Продължаваме да смятаме Турция за решаващо важен съюзник в НАТО", каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.

В продължение на десетилетия декларации за официално признаване на арменския геноцид са буксували в Конгреса, а президентите на САЩ са се въздържали да използват този термин, за да не влошат отношенията с Турция и поради интензивно лобиране от Анкара, отбелязва Ройтерс.

Турция признава, че много живеещи в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича убийствата да били системно организирани и да представляват геноцид.

Реакцията на Анкара не закъсня. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара "изцяло отхвърля" решението на САЩ да признае
арменския геноцид, предаде Ройтерс.

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър.

Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба"

Малко след това дойде и изявление на турския президент Реджеп Ердоган. Той обвини "трети страни" в намеса в делата на Турция.

"Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна", се казва в послание на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън каза, че САЩ трябва да погледнат собственото си минало, предаде Ройтерс.

"Решително осъждаме и отхвърляме изказването на президента на САЩ, което само повтаря обвиненията на враждебни към нашата страна среди. Съветваме президента на САЩ да погледне собственото минало и настояще на страната си", написа Калън в туитър.

Арменският геноцид е признат от двадесетина държави. Думите на Байдън от днес нямат юридическо действие, но не е изключено да влошат допълнително отношенията с Турция, която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи неотдавна като "мним стратегически партньор, който в много отношения не се държи като съюзник", припомни АФП.