Президентът на УЕФА Александър Чеферин даде обширно интервю за медията 24ur в родината си Словения, в което с подробности разказа за драматичните за футбола няколко дни от края на миналата до началото на тази седмица.

В тях 12 от най-успелите и влиятелни клуба в Европа обявиха, че сформират Суперлига - алтернатива на УЕФА и Шампионската лига, но 48 часа по-късно повечето се оттеглиха от нея и замразиха проекта, притиснати от недоволство, изразено от всички останали по веригата.

По същото време течеше конгрес на УЕФА в Швейцария. Централата още в неделя заклейми намерението на 12-те като "цинично", а в изявления от трибуната на форума и на брифинги словенският адвокат не спести остри думи по адрес на отцепниците. Любопитно е, че той е кръстник на дъщерята на президента на "Ювентус" Андреа Аниели, когото нарече "огромно разочарование, предател и лъжец".

"Пет клуба ми се обадиха в събота (17 април, бел. ред.), за да кажат, че ще се присъединят към тази Суперлига, започна Чеферин. - В същото време Аниели ми говореше, че това за формирането й били глупости. А аз вече знаех какво става. Казах му: Добре, щом е така, хайде да публикуваме съвместно ПР съобщение. Отговори, че това било страхотна идея, да го напиша и да му го изпратя, за да го види. Така и направих - написах съобщение, пратих му го и опитах да му се обадя. Той не вдигна и след това дълго не ми връщаше обаждане. В един момент все пак го направи и каза, че текстът не е ОК и трябвало да оправи някои неща. И повече не се обади."

Андреа Аниели беше шеф на Асоциацията на европейските клубове и заемаше позиции в структурите на УЕФА, които напусна в понеделник - часове, след като новината за проекта гръмна официално.

Чеферин говори отново и за отношенията си с други двама от най-дейните съзидатели на Суперлигата - президентът на "Реал" Флорентино Перес и изпълнителният вицепрезидент на "Манчестър Юнайтед" Ед Удуърд, който в сряда подаде оставка на "Олд Трафорд" заради краха на проекта.

"С Удуърд се чухме в четвъртък. Той ми каза, че е много доволен от новия формат на Шампионската лига. И че ще гласува за него с огромно удоволствие. Знаем какво се случи след това.

Перес не ме харесва, защото не правя това, което той иска. В крайна сметка той е президент на Суперлигата. Президент на нищо", продължи с гняв в гласа Александър Чеферин.

"Реал" (Мадрид), "Барселона", "Ювентус" и "Милан" останаха единствените клубове, които още не са се отказали от начинанието и не са се извинили на феновете си. Флорентино Перес продължава да уверява, че проектът е жив и ще се случи, просто е оставен на "стенд бай" заради "външен натиск" към английските клубове.

"Барселона" е на същото мнение, личи от декларация, разпространена в четвъртък. "Милан" мълчи, а Аниели застъпва позицията на Перес, но заявява, че в момента Суперлигата няма как да тръгне - заради липсата на грандовете от Острова.

"В неделя имах нужда от двойно уиски, за да мога да заспя, каза Чехферин. - В сряда получих 3800 съобщения и нямаше как да отговоря. Какво научих в тези дни? Че парите не са всичко. И че дори най-близките ти могат да се окажат лъжци."

Вчера той предупреди въпросните четири клуба, че ако останат верни на Суперлигата, може да понесат наказания. Това стана, след като Изпълкомът на асоциацията реши да не наказва "Мръсната дузина" с вадене от турнирите или глоби.

Междувременно Флорентино Перес даде поредно интервю - за мадридския в. "АС", в което обяви, че 12-те няма как да се оттеглят окончателно, тъй като са подписали "обвързващи договори". Той не пожела да поясни какво значи "обвързващи".

В много медии се появиха информации, че неустойката за такова напускане възлиза на 150 милиона евро, а на "Реал" и "Барселона" са гарантирани с по 60 милиона евро повече приходи на всяко "раздаване".

Перес добави, че идеята стои, основателите просто са си дали "седмици време", за да преосмислят нещата и да се подготвят по-добре. Той отново разкритикува новия формат на Шампионската лига, както и факта, че той ще тръгне от 2024 г. Според него дотогава много клубове щели да фалират.

А основният партньор на Суперлигата - JP Morgan, най-сетне излезе с позиция. 

Банката заяви, че е направила "абсолютно погрешна преценка" за това как проектът ще бъде видян от световната футболна общественост и как може да се отрази на бъдещето на играта. "Ще се поучим от това", завършва краткото съобщение.

По силата на договора щатската финансова институция беше готова да отпусне кредит на Суперлигата в размер на 6 милиарда евро. А за начало 15 клуба основатели щели да получат суми между 200 и 300 милиона евро всеки. Дни по-рано стана ясно, че за първите три месеца на годината JP Morgan е отчела рекордните $14,3 милиарда приходи.

А протестите на запалянковци в Англия продължават. Снощи фенове на "Арсенал" устроиха най-мащабната като присъствие проява досега. Хиляди се стекоха на клубния стадион покрай мача с "Евертън" (0:1). Има леко ранени при инцидент пред клубния магазин.

Феновете на "топчиите" зоват собственика - американският милиардер Стан Кронке, да го продаде. Те дори "обесиха" негово чучело. Наложи се намеса на полицията. Плакатите и надписите срещу Кронке бяха стотици.

Ден по-рано запалянковци на "Манчестър Юнайтед" проникваха в клубната база и успяха да я блокират - отново в несъгласие срещу щатските си собственици. Мащабни акции имаха също подръжниците на "Ливърпул", "Челси" и "Тотнъм". Гневът на "шпорите" е насочен срещу президента Даниел Леви и компанията Enic, която управлява отбора (горе).