Запалянковци на "Манчестър Юнайтед" блокираха за известно време клубната база "Карингтън" в знак на протест срещу собствениците на клуба - семейство Глейзър, които са сред инициаторите на разбунилата футбола Суперлига, информират Би Би Си и "Дейли мейл".

Покрай събитията около мъртвородения проект феновете на "червените дяволи" възобновиха изразяването на несъгласие срещу американските милиардери. Те са противници на Глейзър още откакто влязоха в клуба през 2005 г., създадоха алтернативния "Юнайтед ъф Манчестър" и организираха редица прояви. Настояват любимият им отбор да бъде продаден.

Феновете застанаха на централния вход на комплекса и се наложи да дойде полиция. Те склониха да вдигнат блокадата, след като с тях отидоха да разговарят треньорът Оле Солскяр, Майкъл Карик и Дарън Флечър, които са част от екипа му, както и Неманя Матич.

Норвежецът обаче понесе много критики и думи на висок тон, тъй като, според привържениците, не говорил срещу Суперлигата. За разлика от Юрген Клоп и Пеп Гуардиола, например. Протестното действие мина без усложнения и проява на агресия.

Неочакваните гости издигнаха плакати със следните надписи: "Глейзър вън", "Ние решаваме кога да играете" и "51 процента от МЮФК".

Последното е препратка към практиката в Германия, където запалянковците притежават 51 на сто от клубовете. Тя нашумя именно покрай Суперлигата и е основната причина "Байерн" (Мюнхен) и "Борусия" (Дортмунд) да не могат да се присъединят към 12-те (дори да искат).

"Манчестър Юнайтед" потвърди за акцията с кратко съобщение.

Вчера - часове след обявения крах на Европейската Суперлига, Джоел Глейзър (един от синовете на Малкълм Глейзър) излезе с открито писмо до феновете на един от най-популярните клубове в света. Той се извини и призна, че собствениците са допуснали грешка. Също така отчете като пропуск факта, че през последните години босовете не са контактували достатъчно с публиката и обеща да поправи това.

Първото изявление на "Манчестър Юнайтед" за оттеглянето от ЕС бе критикувано от всички на Албиона, тъй като представляваше едно лаконично изречение.

Бурните 48 часа доведоха до оставката на изпълнителния вицепрезидент на "Юнайтед" Ед Удуърд, който все пак ще остане на поста си до края на годината. Удуърд, който управлява клуба оперативно, също е мразен от запалянковците. Неотдавна домът на боса понесе щети от хвърлени бомбички и самоделки "коктейл Молотов". Така привържениците изразиха недоволството си от трансферната политика.

А медии на Острова тълкуват писмото на Джоел Глейзър като знак, че фамилията му няма намерение да продава "Манчестър Юнайтед", каквито слухове се появиха вчера. Базираните във Флорида богаташи безуспешно опитали да разубедят Удуърд, който дойде на "Олд Трафорд" с тях. Според "Дейли мейл" бившият служител на JP Morgan (спонсорът на Суперлигата) отчел като огромна недомислица дейното си участие в проекта. Остри думи по негов адрес и квалификацията "лъжец" изрече и босът на УЕФА Александър Чеферин.

Запалянковците на "дяволите" планират по-сериозни действия покрай неделното гостуване на "Лийдс". Полицията в града вече е алармирана.

Онзи ден феновете на "Лийдс" и "Ливърпул" протестираха заедно срещу Суперлигата преди двубоя на "Елън роуд". За неделя обаче нещата изглеждат по-сложни, тъй като между "Юнайтед" и "Лийдс" има отколешна вражда. Ако и в този случай има обединение, наистина ще е голямо постижение, пишат британските медии.