12-те клуба, основатели на неслучилата се Суперлига, няма да бъдат наказани от УЕФА, съобщават световните агенции. Днес заседава Изпълнителният комитет на европейската футболна централа.

Имаше опасения, че някои от отцепниците дори могат да бъдат извадени от турнирите още този сезон, като например „Реал“ (Мадрид), който е на полуфинал в Шампионската лига. „Белите“ още не са се отказали от надпреварата, за разлика от английските отбори. Говореше се, че „Мръсната дузина“ ще отнесе поне финансови санкции.

Засега обаче грандовете - шест английски, по три италиански и испански, са пожалени. Снощи „Барселона“ разпространи изненадващо изявление, с което заяви, че също не се отказва от Суперлигата. Такива са и намеренията на „Ювентус“.

УЕФА обаче си остави отворена врата за бъдещи действия срещу тимовете. Европейската клубна асоциация също няма да ги наказва, а някои от тях я напуснаха и не е ясно дали отново ще кандидатстват за членство.

В сряда президентът на УЕФА Александър Чеферин приветства обратно 12-те. Той заяви, че вратите на централата са отворени за всички, но при равни условия.

Другата голяма тема на днешното заседание бе съдбата на някои градове домакини на Евро 2020 (11 юни - 11 юли), предвид мерките срещу пандемията. Както се очакваше Дъблин загуби четирите си двубоя, тъй като местното правителство отказа да гарантира допускането на публика на стадиона.

Три от мачовете (групова фаза) се поемат от Санкт Петербург, а един отива на „Уембли“ (осминафинал). Така градовете от 12 стават 11.

Севиля пък получава четирите срещи на Билбао - и баското правителство не пожела да отпусне мерките за турнира. Мюнхен, който беше под заплаха, запази домакинството си.

УЕФА заяви, че на стадионите в градовете трябва да бъдат заети минимум 25 процента от местата.