Феновете на някои от английските отбори вече предприеха действия в знак на протест срещу сформирането на Европейска Суперлига - включително на тимове, които са основатели - "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити" и "Арсенал".

Стадион "Анфийлд" осъмна с плакати и надписи срещу решението на собствениците на клуба да подкрепят проекта. Окачено бе и червено знаме с герба на СССР, на което може да се прочете "Янки, вън". Собственик на "Ливърпул" е американската компанията "Фенуей спортс груп", начело на която стои милиардера Джон Хенри.

Запалянковците на шампиона на Висшата лига махнаха транспарантите и други атрибути от трибуната "Коп" - отново заради Суперлигата. А гостуването на тима им на "Лийдс" (1:1) снощи в мач от Висшата лига мина под този знак. Феновете на "Лийдс" се постараха да покажат неодобрението си. Те осеяха "Елън роуд" отвън с надписи в несъгласие с проекта.

Над стадиона прелетя малък самолет с надписа "Кажете не на Суперлигата". Имаше почитатели и на двата отбора, които бяха заедно - нещо, което много рядко се вижда в Родината на футбола. Мохамед Салах и компания бяха освиркани, когато слязоха от автобуса, включително от своите, а това видимо ги шокира.

Фен на "червените" запали фланелка на любимия си отбор (долу) пред всички останали. А възгласи се чуваха по време на мача.

Футболистите на "Лийдс" пък загряваха за мача със специални тениски. Отпред личеше емблемата на Шампионската лига и надписа "Заслужете го", а отзад - "Футболът е за феновете". Стана ясно, че такива тениски са предложени и на "Ливърпул", но гостите са отказали да ги облекат.

Въпреки това преди и след срещата Юрген Клоп даде да се разбере, че не одобрява новата независима лига, макар и да го каза дипломатично. Той опита да защити играчите си от народния гняв, посочи, че те не са направили нищо лошо. Най-важни във футбола са феновете и играчите, заключи германецът.

Големият градски съперник на "червените" - "Евертън", разпространи декларация, в която пише следното:

"Ответната реакция е разбираема и заслужена. Призоваваме тези клубове (създателите, бел. ред.) да решат какво искат да оставят след себе си."

А запалянковците на "Манчестър Юнайтед" също показаха несъгласие край "Олд Трафорд". "Създаден от бедните, откраднат от богатите", пише на едно от платната пред "Театъра на мечтите".

Подобни има и край стадионите на "Манчестър Сити" и "Арсенал", където се четат призиви тимовете да бъдат "върнати на хората". 

На този етап останалите се ограничават с постове във фейсбук. Анкети показват, че между 75 и 90 процента от феновете на 12-те и други отбори са против Суперлигата.

А ден след УЕФА, ФИФА също излезе с по-ясна позиция - чрез президента си Джани Инфантино, който заяви, че "категорично се разграничава" от намерението.

"Струва ми се, че ще бъде пропиляно твърде много за може би краткротрайна финансова изгода, заяви той. - И ако някои решат да тръгнат по свой собствен път, ще трябва да понесат последствията за избора, който са направили. Да живеят с това. Имам предвид да изберат едната страна или другата. Няма как да си наполовина и в двете."

В първото си изявление по темата босът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес, който е избран за президент на Суперлигата, заяви, че тя се прави, за да спаси футбола, който изживява много тежки дни заради пандемията и можело да изчезне до 2024 г. Бизнесменът добави, че никакви откази и мерки на УЕФА няма да спрат проекта.

Според него, централата нямало как да накаже футболистите, които играят в Суперлигата, нито пък имало риск клубовете от нея да не могат да се подвизават и в своите шампионати.