Проектът "Европейска Суперлига" явно претърпя фиаско два дни, след като беше обявен. Всичките шест английски клуба обявиха оттегляне малко преди полунощ местно време.

Часове по-рано Би Би Си информира, че "Манчестър Сити" първи е решил да се оттегли. Други медии от цяла Европа добавиха в списъка "Челси", "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид). Малко по-късно "Сити" потвърди, последва "Челси", след което и останалите от Албиона.

As a result of listening to you and the wider football community over recent days we are withdrawing from the proposed Super League. We made a mistake, and we apologise for it.

Публикувахте от Arsenal в Вторник, 20 април 2021 г.

Ед Удуърд, изпълнителният вицепрезидент на "Манчестър Юнайтед" - един от клубовете основни двигатели на отцепническата лига, е подал оставка. Клубът потвърди това. Той ще остане до края на годината, след което си тръгва. Семейство Глейзър, което отново е под "обстрел" на запалянковците, благодари на финансиста, дошъл на "Олд Трафорд" заедно с американците.

Club statement.

Публикувахте от Manchester United в Вторник, 20 април 2021 г.

В Италия се твърди, че оставка е подал и президентът на "Ювентус" Андреа Аниели. Вчера босът на УЕФА Александър Чеферин специално се спря на Удуърд и Аниели, обяви ги за лъжци, добавяйки, че са го подвели и до последно не са му казвали какво предстои, а са отричали.

Словенецът моментално приветства "Манчестър Сити" "обратно в европейското футболно семейство". По-рано днес той направи друго изявление, в което, с по-спокоен тон в сравнение с понеделник, призова отцепниците да размислят - още имало време за това.

Всичките шест английски гранда публикуват изявления, в които се извиняват и изказват съжаление. "Юнайтед" заявява, че се бил "вслушал в реакцията на привържениците, на британското правителство и всички заинтересовани страни".

Втори ден начинанието среща опозиция от всички страни - фенове, клубове, федерации, лиги, политици, а в последните часове и тв гиганти (както и компании с големи стрийминг платформи) се разграничиха.

Над 1000 фена на "Челси" окупираха "Стамфорд Бридж" преди домакинския мач срещу "Брайтън" тази вечер (0:0), за да протестират. Това стана и снощи на "Елън роуд", където привърженици на "Лийдс" и "Ливърпул" се обединиха. Фенски бунт се наблюдава и край други арени.

Би Би Си припомня, че "Сити" и "Челси" не са били сред движещите сили, те са се присъединили в последния момент. Водеща е ролята на притежаваните от американски милиардери "Юнайтед", "Ливърпул" и "Арсенал", а също така "Реал" (Мадрид) и "Ювентус".

Инициативата на 12-те обаче не беше подкрепена от други клубове. Колоси като "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Пари Сен Жермен", "Лион", "Порто", "Бенфика", "Аякс" и т.н. са отказали поканите. И официално обявиха това.

"Барселона" няма да се присъедини към Суперлигата, докато нашите фенове не гласуват за това, защото клубът е техен. Така и решението е тяхно", заяви президентът на "Барселона" Жоан Лапорта, цитиран от "Трансфер нюз лайв".

Избраният наскоро именно от запалянковците отново за президент на Барса бизнесмен, бе предпазлив още в понеделник сутринта, когато заяви, че би искал футболът да е водещ, а не парите. Той добави, че неговият предшественик е преговарял и дал съгласие. "Барселона" е в много тежко финансово състояние.

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън се срещна с шефове на Висшата лига, ФА и организирани фенове. След това той заяви, че ще направи "всичко необходимо, включително законодателни промени, за да осуети присъединяването на британски отбори".

Джонсън получи широка подкрепа в парламента за намерението си. 

Срещу Суперлигата се изказаха Пеп Гуардиола, Юрген Клоп, футболисти на замесените тимове, други клубове... "Брайтън" загряваше тази вечер на "Стамфорд Бридж" с протестни тениски, като тези на "Лийдс". Играчите на "Юнайтед", "Сити" и "Ливърпул" гласно се разграничили от шефовете си, пише "Дейли Мейл".

"Червените", начело с капитана си Джордан Хендерсън, публикуваха съвместно изявление, което можете да видите по-долу:

Публикувахте от Jordan Henderson в Вторник, 20 април 2021 г.

Би Би Си информира, че в късните часове на вторник 12-те са имали среща в "Зуум", а президентът на "Реал" Флорентино Перес е отменил радио интервю.