„Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел и това, което много пъти говорихме пред вас.“

Това обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса в България.

„България излиза и от третата вълна на коронавируса“, продължи той.

В приповдигнат тон министърът в оставка отново повтори как страната ни скоро ще се превърне в пример за другите държави, макар и да не спомена словосъчетанието „български модел“.

„Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия - такива, каквито могат да се постигнат в много европейски страни“, каза той.

Ангелов показа и графиката по области в страната, като акцентира, че в нея няма нито един червен стълб, който да показва висока заболеваемост. „Когато ме попитахте кога ще можем да коментираме какво се случва в страната, казах – когато изчезне червеният цвят от тази графика. Постигнахме го“, каза Ангелов.

Той пропусна да уточни, че червеният цвят на представената от него графика означава заболеваемост от над 600 на 100 хил. души, докато приетият стандарт е червен цвят при над 120 на 100 хил. Това стана ясно, след като изрично беше попитан. Уточнението е важно, защото все още в по-голямата част от областите в страната заболеваемостта се движи около 500 на 100 хил. души.

Министърът в оставка обаче произнесе кратка реч за постигнатия успех, като имаше и благодарности.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. 

„Благодаря ви, българи. Благодаря на всички колеги, че не отстъпвахме от медицината, не се лъкатушехме във вземането на решения, а бяхме последователни по целия път досега“, добави Ангелов.

След това той продължи, като изведе две условия, за да се задържи постигнатото. Първото: „да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. души на ден“.

Министърът съобщи, че днес се събира Националният ваксинационен щаб, който трябва да даде отговор на два въпроса - какво правим с ваксината на „Янсен“ и „може ли да си позволим отварянето на зелени коридори и пета фаза, ако оставим ваксинацията на възрастните и хронично болните да се извършва изцяло от личните лекари“.

Второто условие било спазването на противоепидемичните мерки. В тази връзка стана ясно, че се готви продължаване с месец на извънредната противоепидемична обстановка. Мерките около празниците тепърва ще се формулират.

„Да не се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати. Тази победа е крехка“, каза още министърът в оставка.

Според представените данни има - по думите на Ангелов - „трайна тенденция към намаляване на броя на хоспитализираните“. Заради по-тежкото протичане на заболяването по време на третата вълна няма спад в броя на пациентите в интензивни структури.

61 % са заетите легла за неусложнените пациенти, а 65 % е заетостта им в интезивните структури.

Твърдо второ място по смъртност в ЕС

460 на 100 хил. души е средната заболеваемост на 14-дневна база (за последните дни се приближава към 400), отчете главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и пето на Балканите. 23 на 100 хил. души е заболеваемостта за периода. Оставаме на второ място в ЕС ро смъртност  (както и миналата, и по миналата седмица) и на трето на Балканите по този показател.

В седем области заболеваемостта е над 500 на 100 хил. души, като най-висока е във Варна, Русе, Перник, София-град, Добрич, София-област. Разград и Видин са областите с най-нисък брой заразени - под 300 на 100 хил. души.

„Вървим към подобряване, по-радостното е, че кривата на смъртността макар и бавно, колебливо започна да следва кривата на заболеваемостта“, отчете Кунчев.

И предупреди за разумно поведение по време на майските празници.

 

Мутафчийски: Има стръмно спадане, но няма да е до безкрайност

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отчете 40 на сто спад на заболеваемостта за две седмици и 25 процента на едноседмична база. Към момента тя била - 407 на 100 хил. души.
 
„Има стръмно спадане, но няма да е до безкрайност, най-вероятно до другата седмица“, каза той.
 
22,6 на 100 хил. е смъртността, 3 на сто е спадът по този показател за една седмица.
 
Според Мутафчийски особено тревожно е задържането на броя на пациентите в интензивните клиники, не особено отчетлив е спадът и в лечебните заведения. Така по думите му болниците ще посрещнат нов скок предварително пълни.
 
„Здравната система може реално да бъде претоварена за много по-кратък период“, посочи той.
Мутафчийски направи преглед на страните, които той посочи като пример за добро справяве с пандемията и които са постигнали 0 заразени, както и на най-добре справящите се с ваксинацията с известни препратки към ситуацията в България, като сравнението не беше в полза на нашата страна.
 
„Онзи ден Великобритания имаше само четири души починали. Ние имахме над 200“, каза той.
 
„Израел - нула нови случаи. Достатъчно сериозен аргумент за ползата от ваксинацията. Знаете какъв пример дадоха те на света.
Сингапур - въпреки че преживяха една втора вълна, доведоха в крайна сметка заболеваемостта и заразността до нула. Същото се случи и в щата Виктория в Австралия. В Австралия, Нова Зеландия и Тайван всичко работи, целият социален живот продължава“, продължи с прегледа на успешните примери Мутафчийски, които прозвучаха като контрапункт на думите на здравния министър как другите страни ще се учат от нас. 

5,5 млн. дози през второто тремесичие

5,5 млн. дози предстои да бъдат доставени през второто тримесечие. 420 хил. от тях ще са от „Модерна“, милион - „АстраЗенека“, 550 хил. от „Янсен“, останалите - от „Пфайзер“/„Бионтех“. „Пфайзер“ и „Модерна“ имат вече и  разпределение по седмици за периода, посочи Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Здравният министър в оставка коментира и темата за Националния оперативен щаб, който остава с неясен статут - хем е разпуснат, хем продължава да действа. Вчера Костадин Ангелов призова депутатите да предложат свои имена за НОЩ.

 
 

„Ще си изпълним ангажиментите дотогава, когато трябва. Д-р Симидчиев (новият председател на здравната комисия на НС - бел. ред.) се обади да направим среща по важни въпроси, Те ще бъдат дискутирани в комисията по здравеопазване. Ситуацията е много сериозна и много ще зависи какви решения ще се вземат, как и колко бързо.

Ние много пъти сме показвали пред вас вземане на бързи решения, понякога сме изглеждали непоследователни, много държави не успяват да го направят. Много се говори в момента, много идеи хвърчат във въздуха. В нашето поле място за политика няма, касае се за здравето и живота на хората.

Протягаме ръка към всички, здравеопазването няма цвят, всички имаме червена кръв. Днес ще имаме възможността да защитим всичко, което сме правили до момента, да го аргументираме.

Ако се състави правителство, ще бъде много добре, ще имаме възможност да си починем, никой от нас не си е видял семейството. От това, което днес видях в залата (на НС - бел. ред), ясно е, че замириса на избори и започнаха предизборните кампании още преди да сме надживели предходната.

Нашият фронт е един - COVID, не може да си позволяваме да лъкатушим“, каза днес Ангелов.