"Ако е възможно днес, Народното събрание да вземе решение и да даде членове на НОЩ, които до края на дена да бъдат конституирани."

С подобно предложение излезе в сряда от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

"Ако наистина смятате, че НОЩ е органът, който може да управлява ефективно пандемията в България, моля дайте вашите предложения за членове по начина, по който ги заявихте в кулоарите на парламента.

Няколко дни слушам как представители на партии предлагат членове за Националния оперативен щаб. Имат идеи за неговите функции и действия. 

Бяха изказани мнения, че хирурзи (министърът е коремен хирург - бел. ред.) не могат да управляват пандемията, а аз твърдя, че тя до момента се управлява успешно.

Числата го показват. Ние успяваме да излезем успешно от третата вълна", каза още министърът.

Той уточни, че в четвъртък (както и досега) ще има брифинг за разпространението на коронавируса, с който "да информираме българското общество".

След което добави:  "Можем наистина заедно да покажем, че обединени наистина мислим и правим това, което говорим, а не само говорим".

Оправянето на този призив дойде след нареждане от премиера в оставка Бойко Борисов, който при изписването си от болницата предиобед даде да се разбере, че иска да се прехвърли отговорността на новия парламент. Той за пореден път спомена и името на председателя на здравната комисия на НС д-р Александър Симидчиев. Според Борисов депутатът от ДБ звънял "тайно" на Ангелов, за да си говорят на четири очи за пандемията.

"Накарах му се на министъра, защото Симидчиев му се обадил да се видят по-късно на четири очи да си говорят за щабовете. Няма такова нещо. Разпоредих му и ако иска, от трибуната да си говорят. Аз коректно съм освободил и съвета, където беше Симидчиев, и щаба, където беше Мутафчийски. Всичко е коректно, за да си назначат техен. Още днес парламента да вземе решение, дали ще възстанови стария НОЩ или дава нов състав, а министъра за една минута издава заповед", каза Борисов.

Предисторията

Миналия четвъртък премиерът в оставка подписа заповед да разпускането на НОЩ, мотиви не бяха посочени. Това действие предизвика вълна от неодобрителни реакции и беше силно критикувано в Народното събрание от останалите политически сили. 

"Решението е логично и от него трябва да се четат две неща, а не политиците да правят политика - здравеопазването не може да бъде боксова круша за новопоявили се политици, уморихме се от политика в здравеопазването, нека сме максимално нормални в тази сфера", беше обяснението тогава на министъра.

В неделя Борисов даде брифинг в централата на ГЕРБ, в който обяви, че връща НОЩ. 

"Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на НОЩ са държавни служители... Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат да го има този щаб. Само с едно гласуване могат да продължат работата му и д-р Симидчиев да дава указания. Злобата и реваншизмът им стигна дотам, че в петък толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета", каза тогава той.