Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) откри възможна връзка между ваксината „Янсен“ и необичайни случаи на тромбоза с ниско ниво на тромбоцити в кръвта.

Това трябва да се съдържа в предупреждение в листовката към препарата срещу COVID-19 на компанията „Джонсън и Джонсън“. Препоръката е на Комисията за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към ЕАЛ.

В заключенията са взети предвид наличните доказателства, включващи 8 случая в САЩ. Става дума за сериозни и необичайни случаи на тромбоза, свързани с ниско ниво на тромбоцити в кръвта. Един от случаите е завършил със смърт.

До 13 април над 7 милиона души в САЩ са ваксинирани с „Янсен“.

Всички установени случаи са при хора под 60-годишна възраст, предимно жени. Те са станали в рамките на три седмици след ваксинирането. Не са потвърдени сериозни рискове въз основа на наличните доказателства.

От PRAC изтъкват, че кръвните съсиреци са ставали предимно на необичайни места като вените и мозъка (церебрална венозна синусна тромбоза, или CVST), корема (вътрешна тромбоза) и артериите. Това е съчетано с ниско ниво на тромбоцити в кръвта, а понякога и с кървене.

Проверените случаи са много подобни на тези с друга ваксина срещу COVID-19 - на „АстраЗенека“.

ЕАЛ съветва ваксинираните с „Янсен“ незабавно да потъсят медицинска помощ при някой от следните симптоми: задух, болки в гърдите, подуване на краката, постоянни болки в корема, неврологични симптоми като постоянно главоболие и замъглено зрение, малки подкожни кръвни петна извън мястото на инжекцията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.