„Исках да създам нещо повече от магазин, да покажа, че в страната ни има супер талантливи българи, които са останали и са готови да преследват мечтите си“. 

Това е мотивът за възникването на „Галерия 28“ – арт пространство с кауза, насред култовия пловдивски квартал "Капана", което всеки месец сменя облика си.

Веднъж там ще откриете изложения на тема „стрийт мода“ на дизайнерски компании като RadabyRadina или Elevenlondon. Друг път ще имате възможността да разгледате „фотографски изложби“ под формата на постери, платна и картички на LyonVisuals или Атанас Георгиев. 

„Пространството разкрива вътрешния свят на твореца. Преобразява се спрямо това какво е поставено вътре. Самото място е направено така, че да може да поеме всякакъв индивидуален стил и вид изкуство“.

Това разказва собственичката Патриция Пъндева, която наред с управлението на „Галерия 28“ е и актриса от Драматичен театър-Пловдив.

Тя допълва, че през трите години на съществуването си пространството е представило произведенията на над 70 творци.

„Гостуващите се отсяват по качество и уникалност и са от всички сфери на изкуството. Разбира се, особено важно е да се спази добрият вкус и всичко в пространството да е естетически съобразно, така че да не предизвика сетивно раздразнение“.

Актрисата споделя, че идеята за „Галерия 28“ ѝ хрумва, след като преди три години се връща в родния си град и забелязва, че той се е променил към добро.

„Исках да бъда част от тази нова енергия в града“, споделя Патриция.

#Дазащитимбългарското

По време на пандемията „Галерия 28“ открива онлайн платформа, в която компании или творци разполагат със собствени страници.

„Единственият ангажимент към авторите е да качват в мини сайта си собствени творби и да ги изпращат при продажба. Ние се грижим за рекламата, техническата поддръжка и маркетинга. Това е полезно, защото спестява време и енергия на творците“.

Една от мисиите на платформата е да свързва културни дейци.

„Скоро например станахме посредник между творец от платформата – Fold your mind (българска дизайнерска компания – бел. ред.) и „Керана и космонавтите“ (музикална група – бел. ред.), които работиха заедно по последния музикален клип на групата – „Цех за сънища“. Отворени сме за кампании, в които можем да създаваме връзки между талантливите българи, останали да се развиват в страната ни. #Дазащитимбългарското е слоганът ни“.

„Галерия 28“ изисква изключително много време и енергия. Затова към каузата са се присъединили дизайнерката Марчела Апостолова, която стои зад бранда Fold your mind, както и певицата Александра Иванова, която пък помага в посрещането на посетителите на арт пространството, когато Патриция е заета в театъра.

Много повече от арт пространство

Патриция отбелязва, че в „Галерия 28“ се предлагат билети за постановки от Драматичния театър и че почитатели на сценичното изкуство са сред най-честите посетители на арт пространството.

„Получават се приятни разговори, хората споделят какво им е харесало и какво не. Мястото предразполага за такива срещи“.

Актрисата изтъква, че „Галерия 28“ се е превърнал в сплотен социален хъб – съзерцаването на изложенията е придружено с обмяна на мисли и идеи. 

През 2019 г. Патриция организира безплатни киновечери. Първоначално се договаря с Алек Алексиев, който е собственик на стрийминг платформата NO BLINK, като с неговото съгласие за излъчени селекция от 130 късометражни филми.

Месец по-късно с помощта на свой колега тя успява да се свърже с режисьори като Траяна Нешева, Деян Цвятков, Димитрис Георгиев, Любомир Печев и Мартин Геновски и да излъчи техни продукции.

„В един от дните пък прожектирахме филм на Ваня Трингова – „Изчезващите“, който е пълнометражен и е за пловдивските художници“, споделя Патриция и добавя, че възнамерява и в бъдеще да продължи традицията с киновечерите.

Тя е твърдо решена да се отблагодари на тези, които са повярвали в каузата ѝ.

„Създадохме барче, което се намира точно срещу „Галерия 28“. Предлагат се takeaway (за из път - бел.ред.) напитки. Не съм срещала подобно нещо в града ни. Много са готини опаковките, менюто е създадено от много добър барман. Направено е специално за нашите посетители“.

В бъдеще актрисата се надява да свърже физически пространството между барчето и „Галерия 28“. Както и да организира акустични концерти отпред. 

Кой знае, може изложенията, питиетата и приятната музика да вдъхновят някой случаен минувач да остане в България и да преследва мечтите си.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).