Изкушаваме се и влизаме заради симпатичната табела с четящата лисица точно до входа и наредените етажи от книги по витрината. Оставаме заради историите и творческото вдъхновение.

Кой би повярвал, че само на няколко метра от вечно оживената „Витошка“ ще открием уединената кафе-книжарница Fox Book Café.

"Идеята се роди преди 3 години. Това беше моя отколешна мечта – да създам пространство за култура. Книжарница с кафе за хората, които търсят място да работят на спокойствие, особено тези, които имат творчески професии. Различно място от офиса и дома им, където тяхната енергия да се проявява по най-добър начин", разказва собственичката Деси Алексиева. 

А защо точно Fox Book Café

"Всяко едно име се създава след дълга дискусия. Тя е съпътствана от много „не“-та. Появява се идея, след което е отхвърляна поради една или друга причина. Накрая с моята приятелка и съдружничка Зина се спряхме на Fox (от англ. – „лисица“). Макар в нашата традиция да е свързвана най-вече с хитростта, лисицата носи цялата мъдрост в "Малкия принц" и това бе една от основните причини да се спрем на нея. Пък и лисиците са ни симпатични".

От март 2018 г. досега във Fox Book Café са проведени повече от 800 културни събития – факт, който е още по-впечатляващ като се вземе предвид пандемичната обстановка през последната година.

За най-малките 

По стълби се слиза на долния етаж на Fox Book Cafe, който е превърнат в детски кът с изобилие от играчки и качествени детски книги.

Децата активно участват в единственото по рода си за България „интерактивно четене“.

"Много често книгата не е само текст. Тя е илюстрация, тя може да бъде къща, птица. Изключително важно е да се развива въображението на децата."

Деси обръща внимание и върху някои от акцентите на „интерактивното четене“. 

"Специално подбираме римувани книги, защото те са изключително важни за детското развитие. Не просто защото децата много ги обичат. Римите им дават идеята за ритъма на езика. Впоследствие децата научават, че думите, които звучат подобно, често се пишат подобно. Това е чудесна основа за бъдещото им езиково и когнитивно развитие. От създаването на римата тя е била начин за запаметяване на голямо количество текст. Справка – Омир. Четенето е много скорошен феномен, слушането и рецитирането имат хилядолетна традиция", обяснява тя.

В същото време на горния етаж родителите разполагат с рядката възможност спокойно да послушат как някой свири на пианото в ъгъла и да поговорят, докато пият чай. 

"Литературен бар"

"Литературен бар" е своеобразният читателски клуб на Fox Book Café. Има и уловка. Подбира се определена книга, която се обсъжда, но наред с нея присъстващите може да вкусят напитка, която е от епохата или е свързана с конкретния автор.

Защото, както обяснява Деси, "литературата върви ръка за ръка с хубава чаша вино". 

"Например, Стайнбек е един от авторите, които сме обсъждали. Или Изабел Алиенде. Автори, които на първо място имат невероятно отношение към живота. Специално за Алиенде правихме прочит на книгата „Афродита“, в която има най-различни рецепти – част от тях приготвихме в рамките на самата вечер, за да бъде съвсем тематично. Знаете за „Хууч“ коктейла от „Улица „Консервна“, в която един от барманите изсипва всички остатъци от питиетата на бара в една бутилка. Това бе техният начин да се почерпят, ние направихме реплика".

Целта на „Литературен бар“ е да създаде пространство, в което хората да се откъснат от сивото си ежедневие, като участват в дискусии за любими автори. Или да се запознаят с произведенията на непознати до този момент творци.

"Това е място, където може да се говори за литература, да се обсъждат идеи. Това ни обогатява. Дори не всички да са прочели преди вечерта въпросната книга, това често ги провокира да я разгледат. Така че „Литературен бар“ има и просветителски елемент."

"Изборът на автора"

"Изборът на автора" (позната също и като "Книгите, без които не мога") е инициатива, в която български писатели представят избрани от тях заглавия и разказват за авторите, епохата и книгите. 

"Творци на словото представят своите любими книги. И това отговаря на нашето верую – всеки писател първо е бил читател".

Според Деси така читателите придобиват безценна перспектива към творчеството на любимите си писатели.

До този момент във Fox Book Café са гостували множество български автори като: Петър Чухов, Георги Тенев, Захари Карабашлиев, Мария Касимова – Моасе, Явор Гърдев, Елена Алексиева и други.

"Лисиците четат"

На сайта на Fox Book Café може да откриете епизоди от „Лисиците четат“, който е първият интерактивен подкаст в България за "оживяване" и озвучаване на книги за деца на възраст от 2 до 7 години.

"Всяка седмица четем различна книга на децата. Те могат да взаимодействат с книгата – ние им даваме идеи какво да наблюдават. Както казах – книгата не е само текст и това е съобщение, което искаме да разпространим по-нашироко. Провокираме децата да обръщат страниците, да взаимодействат, да си взимат плодове, да късат цветя. Това са неща, които се случват в конкретната книжка и те, разгръщайки я, могат да правят всичките тези неща. Това е различното."

Това е първият книжен подкаст за деца, който не е посветен на традиционните български приказки, а на съвременни книги. Всеки един епизод върви със статия към родителите, в която те са съветвани какви разговори мога да проведат с децата си за конкретната книга, какви игри да играят с тях.

COVID-19

Деси обръща внимание на стените на кафе-книжарницата, където са окачени картини от изложбата на Ева Тенева-Зайков – „Доктори без маски“.

"Изложбата е посветена не само на лекарите, които са на първа линия по време на пандемията. Те са част от цялото ни битие и тяхната самоотверженост и себеотрицание имат нужда от този малък жест на благодарност. Към изложбата издадохме благотворителен албум с тези графики, заедно с фондацията на Ева Тенева – Сдружение „Златни ръце“. Приходите отиват за подпомагане на лекари и артисти." 

За един стартиращ бизнес като Fox Book Cafe коронавирусът се оказва жесток.

"Ако човек не си е поставил като кауза да се занимава с книги, не би се захванал, защото този бизнес не е с голяма възвращаемост. Но нашата мисия е книгата да намери своя човек и човекът да намери своята книга." 

Заради пандемията събитията са преориентирани във виртуалното пространство. „Fox Book Café” се появява и като онлайн книжарница. Но има и оптимистичен урок от COVID-19. 

"Пандемията ни помогна да осъзнаем колко подкрепящи и лоялни са хората, които идват при нас". 

Какво предстои за "четящата лисица"?

Как какво – нов подкаст. Той ще носи името „Всяка книга си има история“. 

"Винаги е интересно да се говори за книги, но не само за тяхното съдържание. Много книги имат вълнуваща история около написването или издаването си – неща, които обикновено остават в сянка. Но те са част от литературната история".

Деси е замислила и друг проект – във видео формат Fox Book Café ще разказва "приказки за лека нощ".

"Децата, които идваха преди 3 години при нас, вече са пораснали. Подкастът не им е достатъчен. Затова искаме да им дадем нещо допълнително. С опита, който имаме в четенето на книги по различен начин, се стремим да достигнем до децата, а защо не и до техните родители. Те може да вземат идеи как да направят четенето по-интересно. Това е важна част от нашата мисия". 

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).