Легендарният френски актьор Мишел Пиколи си отиде от този свят през 2020-а и остави очертанията на един могъщ артистичен живот, белязал дълбоко европейското екранно светоусещане. 

Пиколи излъчваше едновременно уверено мъжество и стаен аристократизъм, подплатени от нюансите на психологическото противоречие. Той изпълваше кадъра и придаваше драматична тежест на всяка жанрова естетика – криминален трилър, романтична драма, остра сатира. Вечните въпроси на човешкото състояние намираха зрелищно изражение в неговите изпълнения.

Шест отлични роли на големия актьор са в сърцето на рубриката „Удивителният Мишел Пиколи“, с която 10-ия Фестивал на френското кино и Киномания 2021 отдават почит на богатото му творческо наследство.

Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения, а като „бонус“ фестивалът включва и „Темрок“, един изключителен филм, разкриващ силата на киното за протест.

Прожекциите на класиките с познатия и непознат Пиколи продължават до 22 април. На 19-и, понеделник, от 19 часа, в зала „Славейков“ във Френски институт е време за драмата „Скок в празнотата“ на Марко Белокио с Пиколи, Анук Еме, Микеле Плачидо .

Черен и вледеняващ филм на големия италиански режисьор. Съдията следовател Мауро Понтичели и сестра му Марта, около петдесетгодишни, живеят заедно като стара двойка, обвързана от навика на взаимната зависимост. Съдията не понася тази ситуация и измисля коварен план, за да накара сестра си да се самоунищожи.

Печели награда за най-добър актьор, връчена на Мишел Пиколи и за най-добра актриса на Анук Еме на Фестивала в Кан през 1980-а.

На 20-и април във вторник зала „Славейков“ предлага прожекция на „Една странмна афера“ – прочута творба на Пиер Грание-Дьофер Пиколи, Жерар Ланвен и Натали Бай  

Филмът е сурова и реалистична картина на полето на труда, за пораженията, които професионалната амбиция може да нанесе на личния живот. Луи, млад рекламен служител, е засипван с все по-тежки отговорности от новия си директор, обладан от тиранични и манипулативни способности. Пиколи в ролята на сатанински и безмилостен гуру.

Печели „Сребърна мечка“ за най-добър актьор на Мишел Пиколи на Берлинския филмов фестивал и награда „Сезар“ за най-добра актриса в поддържаща роля на Натали Бай през 1982 г.

В сряда във Френски институт в София, от 19 часа е класиката на Клод Соте „Мислех, че го познавам“. Пиколи, си партнира с Роми Шнайдер и Жорж Уилсън.

Ето го и сюжета: Макс, бивш съдия следовател, преквалифициран в полицейски инспектор, залага капан на гангстерите. Ползва услугите на германска проститутка, изпаднала до парижките тротоари (Роми Шнайдер), която неволно предизвиква група дребни мошеници („железарите”) да ограбят банка. Макс блестящо нанася своя удар и си възвръща репутацията – залавя бандитите на местопрестъплението.

Класическо криминале, озарено от грациозното участие на Роми Шнайдер. 

На 22 април в зала „Славейков“ е прожекцията на „Темрок“ на Клод Фаралдо. Пиколи играе с Беатрис Роман, Марилу Толо, Колюш, Патрик Девер, Миу-Миу 

Тук Мишел пресъздава ролята на работник (Темрок) – кълбо от потиснати фрустрации, решил да избегне отлъчването, на което го осъжда прекомерно подреденото общество, като се върне към живота на пещерните хора озвучен с неартикулирани реплики, грухтене, викове и крясъци…

Варварска поема, подклаждана от жеравите на Май 68, безумен фарс по мярка за актьор, който не търпи граници, обграден от трупата на „Кафе дьо ла Гар“. Филм превърнал се в култ.