Трудно е да си представим пищния пейзаж на европейската култура през последния век без френското кино. А още по-трудно е да си представим френското кино без неговото най-популярно и разпознаваемо жанрово измерение – комедията.

Новите образци на това легендарно филмово течение могат да бъдат дегустирани на кино и на живо в София. Френският институт представи на публиката месец на комедията с прожекции в зала „Славейков".

Най-големият и актуален хит извън всякакво съмнение е „Министър на външните работи" на режисьора Бертран Таверние с прочутите френски изпълнители Тиери Лермит, Рафаел Персоназ и Ниелс Арестръп в главните роли.

В светлината на страшно интересните световни и европейски геополитически събития филмът на Таверние придобива допълнителен пласт на тълкуване, препратки и интерпретации

Прожекцията на „Министър на външните работи" е тази събота, 6 март, от 17 ч.

Сюжетът разказва за Александър Таяр дьо Вормс - мъж, пълен с енергия, който се харесва на жените и между другото е и министър на външните работи в държавата на Просвещението – Франция. Артур Вламинк, млад студент, подготвящ докторантурата си, е назначен в министерството. Той трябва да пише речите на министъра, което се оказва сложна задача в много забавни измерения.

Прожекциите се осъществяват при спазване на всички санитарни изисквания, билетите за филмите са по 6 лева, а за пенсионери и студенти – 4 лева.

Качественото европейско кино ни припомня, че не всичко е американски комиксови филми за супергерои с латексови костюми или пък пандемичен страх.

Друго заглавие от селекцията е „Момчетата и Гийом – хайде на масата“, режисиран от големия Гийом Галиен, който играе и главната роля. Филмът има българска премиера тази вечер, 5 март, от 18:30 ч. в зала „Славейков".

А в съботната сутрин, 6 март, от 10:30 ч., е прожекцията за „Бедите на Софи" – детска продукция по произведението на графиня дьо Сегюр.

Жаждата за ново, а и класическо френско кино може да бъде утолена и след месеца на френските комедии.

От 12 до 25 март 2021 г. ще има прожекции на София Филм Фест, а от 26 март до 3 април ни очаква цикъл „Научнофантастични филми", отново от Френския институт.

От 9 до 22 април е времето за Фестивал на френския филм, който ще предложи изобилие от заглавия, потопени в естетиката и художествената среда на Стария континент. Мишел Пиколи – една от големите легенди на европейското кино – е в основата на селекцията от класики, които ще се срещнат със зрителите между 23 април и 15 май.

Топлият сезон ще продължи с филми на дебютиращи режисьори от 21 до 29 май, а в периода 4–19 юни е предвиден празник за ценителите на екранизирани книги. От 21 до 25 юни Френският институт ще предложи на публиката Фестивал на младото европейско кино.