Съратниците на Алексей Навални продължават борбата си да го освободят от затвора. Следващата им стъпка ще бъде гигантски митинг на негови привърженици. Лагерните власти в наказателната колония ИК-2 в Покров, вчера отговориха с кратко и неясно съобщение на тревожните сигнали, че е заболял сериозно и че управата го крие от адвокатите му.

Здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални е "задоволително". Това заяви днес Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), след като вчера негови близки биха тревога и заявиха, че здравето му се влошава, откакто е изпратен в наказателната колония във Владимирска област, на 85 км източно от Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По искане на затворниците на 24 март бяха проведени медицински прегледи" и здравословното състояние на Навални бе "преценено като стабилно и задоволително", съобщи ФСИН на руските осведомителни агенции, цитирани от АФП.

Навални е осъден на две и половина години затвор по дело за измама от 2014 г., което той определя като политически мотивирано.

В същото време на профила на Навални във Фейсбук, неговият щаб обяви кампания на привържениците му за голям митинг с искане той да бъде освободен.

Датата на митинга ще бъде обявена, когато щабът получи 500 хиляди заявки за участие. До момента те са 200 хиляди, пишат организаторите.

За да няма съмнение в автентичния брой на заявките, хората на Навални искат отговорилите положетелно да посочват града и адреса си - така те удостоверяват, че едно лице не може да е подало много заявки.

"Не видяхме никаква критика към нашата идея - липсата на ясна дата ще ни позволи да агитираме колкото се може повече хора и да се подготвим добре и ще усложни задачата на властите за сплашване и разпръскване. - пишат организаторите.- Има обаче проблем, към който мнозина сочат: ботове, които използват временна поща за регистрация. Временната поща наистина може да се използва, ние специално оставихме тази възможност за тези, които не искат да разкрият истинската си самоличност. Тези хора получават и писмо за потвърждение, че участват в кампанията, но такъв потребител ще бъде взет под внимание и неговата точка на картата ще се появи, само след анализ на поведението му - независимо дали е робот или реален човек".

Щабът вече е "почистил" 11 237 регистрации, които са му изглеждаха подозрителни. 

Кампанията смята, че досега са се регистрирали най-активните привърженици на Навални и се насочва към други негови симпатизанити, които вероятно се страхуват, колебливи са или не са достатъчно информирани.

"Публикувайте връзката free.navalny.сom в социалните си мрежи точно сега. Това е проста стъпка, но ако всеки от тези, които вече са се регистрирали, убеди поне още един човек да направи това, ние веднага ще преминем границата от 400 хиляди - пише в призива. - Листовки могат да бъдат изтеглени от уебсайта. Разпечатайте ги и ги закачете във вашия вход. И не се страхувайте - нашата карта показва, че хората с еднакви възгледи живеят много близо и сме повече, отколкото изглежда."