Готовност да съставят и правителство, и да отидат на нови избори, и за служебен кабинет изразиха днес от ГЕРБ.

Точно в 9 ч. сутринта започна първата серия от консултации при държавния глава Румен Радев, предшестващи връчването на проучвателните мандати за предлагане на състав на нов Министерски съвет - в случая с представители на ГЕРБ. Големият отсъстващ бе премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Той изпрати при Радев вицепремиерът Томислав Дончев, обявеният като кандидат на ГЕРБ за нов премиер Даниел Митов и председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. В излъчваната публично част от консултацията говориха само Радев и Атанасова. И очаквано - не липсваха престрелки.

Пандемията, икономическата и социална криза, внасянето на плана за възстановяване и развитие в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление - започна президентът. И допълни:

"В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но да напомня, че управлението тегне над това правителство по силата на конституцията докато министрите не предадат ключовете на следващите.

Ще бъда благодарен да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на правителство, кава подкрепа очаквате, какво е взаимодействието ви с останалите парламентарни групи."

Това изказване на Радев предшества вчерашните думи на премиера, че правителство на практика вече нямало, защото Народното събрание е гласувало оставката му (макар според конституцията това да е формален акт, а Министерският съвет да продължава да изпълнява задълженията си, макар и "в оставка", до съставянето на нов).

На свой ред Атанасова на няколко пъти изтъкна, че ГЕРБ е победител в изборите и първа политическа сила.

"Очакваме като победилата партия да ни дадете мандата (така е по конституция и без да има такова очакване, б.р.). Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", заяви тя.

"Да, пандемията не е отминала, предстоят икономически и социални предизвикателства и ние осъзнавайки отговорността, която носим, след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав на МС, който много бързо да започне ежедневната си дейност", даде още заявка тя. И допълни:

"Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ."

След което коментира ситуацията в парламента, в който ГЕРБ на практика е малцинство.

"Очакваме, че в 45-ото НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване – за председател на НС, ясно показа разпределението на силите."

След което Атанасова заяви, че въпреки това трябвало "всички парламентарно представени сили и под ваше ръководство, да намерим баланс".

"Очаквам, че патосът, който владее НС в първите дни, ще отмине и всички ще сме по-прагматични".

Последен думата имаше Радев. Който искаше да разсее и някои "спекулации":

"Вие сама споменахте колко е важна темата за отговорността и аз призовавам и вас, и всички ПГ да работят изцяло в рамките на своята отговорност – без да бягат от нея, но и без да я превишават. Искам да разсея някои спекулации – че бързам със служебния кабинет. Искам бързо и оперативно действие, за да имаме действащо редовно правителство.  Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдещо управление. Най-малкото нямам такива правомощия и по никакъв начин не искам да забърквам президентската институция в този процес."

Час по-късно представителите на ГЕРБ направиха кратък коментар на излизане. Оказа се, че една от поставените по време на срещата теми е тази с плана за възстановяване и развитие, който правителството отказва да внесе в Европейската комисия, въпреки че крайният срок е края на месеца, с мотива: нека това да направи редовният кабинет.

"Аз бидейки в оставка нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения, да внасям план. Ако Народното събрание упълномощи правителството, той ще бъде внесен. Дори сме уговорили отсрочка с ЕК следващото правителство ако иска да разработи план", заяви Дончев.

Заради настояването на ГЕРБ, че правителство на практика няма, се стигна и до интересна размяна на реплики между вицепремиера и журналистите.

- На работа ли сте?

- Аз съм винаги на работа – и ден, и нощ - винаги съм на работа.

- Ама къде работите тогава в момента?

- Където ме повикат.

Десислава Атанасова се намеси: "Правителството в оставка изпълнява своите функции".

Дончев пък реши да уточни: "Всеки акт на правителството може да бъде атакуван по съдебен път".

- Докога премиерът е в отпуск?

- И днес го замествам. Не съм отдел човешки ресурси в Министерски съвет.

На финала Дончев пак даде заявка, че ГЕРБ е готова символно да подкрепи и друг кабинет - ако не достигали няколко гласа.

Все още не е ясно кога президентът ще й връчи мандата. След като това стане, партията има 7-дневен срок да предложи правителство.