Като управляваща партия ГЕРБ (с коалиционните си партньори СДС и "Обединени патриоти") се опитваше да покрие максимално широка част от политическия спектър - от дясното до национализма, както и с популистки политики вляво. В опозиция партията на Борисов огледално заема същата стратегия на размиване на политическите линии, залагайки сега на картата "всички сме в кюпа". За по-убедително козът бе изигран от лидера на СДС Румен Христов. Той  предложи временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ да не обхваща само четирите години от последния мандат, каквото бе предложението на "Изправи се! Мутри вън!", а период от десет години. А той вече включва (освен вярното на Борисов СДС) и коалиционното участие в кабинетите на ГЕРБ на предшествениците на "Демократична България" - Синята коалиция и Реформаторския блок, както и участието на БСП в кабинета "Орешарски".

Срещу крехкото мнозинство

Накрая ревизионната комисия "Манолова" бе утвърдена с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, а другите анти-ГЕРБ партии се въздържаха. БСП предложи парламентът да забрани на правителството в оставка да извършва концесионни сделки, но не бе подкрепена от новите си съмишленици. Така анти-ГЕРБ мнозинството се пропука още в зародиш.

ГЕРБ се опита да отцепи от него и партията "Има такъв народ", като реши вместо нея да внесе законопроект за мажоритарна избирателна система - едно от ключовите обещания на Слави Трифонов. Партията на Борисов, разбира се, можеше да направи това много отдавна, ако искрено го желаеше - във всяка от предходните пет години след националния референдум през 2016-а, на който 2,5 милиона българи поискаха мажоритарен вот за депутати. Без да губи нищо пред своите избиратели обаче тя злепостави партията на Трифонов пред неговите - ето, излъга ви. И сега феновете на Слави ще трябва гледат как той и депутатите му гласуват "против" или "въздържал се" за мажоритарна система в два тура, внесена от ГЕРБ. 

Към процедурен хаос

От безличен миманс за гласуване в предишните парламенти, групата на ГЕРБ се оказа войнстваща опозиция в 45-ия. Депутатите на Борисов всячески се опитваха да възпрепятстват задочното  гласуване на оставката му и принудителното му довеждане в парламента за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Възмутително, но не и изненадващо е, че Борисов, който винаги е неглижирал парламента, не пропуска да го унижи и на финала. Неприемливо, но също неизненадващо е, че депутатите му, които са пряка функция от "неговата светлина" и мнозина са били унижавани от него, бранят нарцистичната му неприкосновеност с всички сили. В тази иначе предварително загубена от ГЕРБ война обаче странични жертви дава и анти-ГЕРБ коалицията. Предизвиканият процедурен хаос отиде за сметка на водещите заседанието - Ива Митева от "Има такъв народ" и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", които показаха пробойни в познаването и прилагането на парламентарния правилник и го признаха с оттегляне от воденето и с прекъсване на заседанието. А Борисов така или иначе няма да дойде.

Заобикаляй и плавай напред

С подводните камъни няма как да се бориш, просто трябва да ги заобикаляш. Новото анти-ГЕРБ мнозинство може да се утвърди като реална алтернатива само с реални стъпки за промяна. Всякакво разсейване и забяване по този път работи за старото статукво и му дава шанс за реабилитация.

Необузданият и бурен парламент ще е симпатичен за кратко, после ще се възприема като ненужен хаос. В тази политическа среда парламентарният правилник е анархолиберален и ще бъде главно оръжие за злоупотреба в ръцете на ГЕРБ. Водещите парламентарните заседания от непосредствени и симпатични рискуват да добият образа на неуверени и некомпетентни, ако допускат още неразбории и прекъсвания на заседания. Затова правилникът спешно трябва да се промени.

Ревизията на управлението на ГЕРБ е обречена на провал, ако за предвидените три месеца трябва да обхване не само четири правителства, но и цели 40 сектора. Независимо от този мащаб и призивите на Мая Манолова всички да подават сигнали, комисията ѝ трябва да избере 5-10 конкретни случая на корупция и беззаконие, които и гешевата прокуратура да е безсилна да потули.

Дори да не успеят да съставят правителство, партиите от анти-ГЕРБ коалицията трябва да направят сериозни стъпки не само за промяна на Изборния кодекс, но и за реформа на съдебната власт и за облекчаване на икономическите последици от пандемията. Даже и всички да имат шанс за по-добър резултат на предсрочни избори, след това ще им се наложи, в същия или в по-тесен подобен формат, да правят коалиция. Добре ще е да не започват от нулата. 

"Дойче веле"