САЩ ще се изтеглят от Афганистан, обяви днес в Брюксел държавният секретар Антъни Блинкън.

Часове по-рано новината бе рапространена от в. „Вашингтон пост. Изданието съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън планира да изтегли всички американски сили от тази страна до 11 септември - 20-ата годишнина от смъртоносните терористични атаки, които въвлякоха САЩ в продължителната "война срещу тероризма".

„Заедно постигнахме целите, които си поставихме. И дойде време да си приберем силите у дома“, каза Байдън на влизане в централата на НАТО.

До няколко часа Байдън ще обяви предстоящото изтегляне, допълни Блинкън.

Той и шефът на Пентагона Лойд Остин, който също е в Брюксел, ще участват днес в извънредна видеоконференция на министрите на външните работи и на отбраната от страните членки на пакта. Освен изтеглянето на САЩ от Афганистан ще бъде обсъдена и кризата в Украйна, предизвикана от струпването на руски войски край границата.

САЩ пренасочват фокуса си към това, което определят за заплаха от по-високо ниво, а именно геополитическите съперници Китай и Русия.

"Афганистан в този момент просто не се издига до нивото на тези заплахи", обявил представител на администрацията пред "Вашингтон пост", като добавил, че САЩ "ще останат дипломатически ангажирани" в ислямската република.

Байдън смятал, че "най-добрият път в преследването на американските интереси е да се сложи край на продължилата 20-години война в Афганистан, за да можем да адресираме картината на глобални заплахи, по който ни се представя днес, а не както е била преди две десетилетия", отбелязал източникът пред вестника.

По данни на "Ню Йорк Таймс" в момента в Афганистан има около 3500 американски военнослужещи.

"Ще започнем организирано прибиране на останалите сили преди 1 май и ще планираме извеждането на всички американски войски извън страната преди 20-годишнината от 11 септември", заявило длъжностното лице от кабинета на Байдън.

Според сделката, договорена от администрацията на Тръмп с талибаните, САЩ се очакваше да изведат всички американски сили извън страната до 1 май.

"Ние... отдавна знаем, че няма военно решение на проблемите, измъчващи Афганистан, и ще съсредоточим усилията си в подкрепа на продължаващия мирен процес," казал официалният представител.

"Това означава да поставим пълната тежест на нашето правителство зад дипломатическите усилия за постигане на мирно споразумение между талибаните и афганистанското правителство, но това, което няма да направим, е да използваме нашите войски като разменни монети в този процес", добавил той.

През март Байдън заяви, че "ще бъде трудно да се спази крайният срок от 1 май", обяснявайки, че поради тактически причини "е трудно да се изведат тези войски". Той обаче подчерта, че "нямам намерение да остана там дълго време".

На следващия ден талибаните заявиха, че "ако не дай Боже, всички чужди войски не се изтеглят от Афганистан на определената дата" тогава те "ще бъдат принудени да защитават своята религия и родина и да продължат своите джихад и въоръжена борба срещу чуждите сили, за да освободят страната си."

Талибаните обявиха, че няма да участват в срещата на върха за бъдещето на Афганистан, докато всички чуждестранни войски не напуснат страната. Конференцията за мирно регулиране на Афганистан е планирана за периода 24 април - 4 май в Истанбул. 

Не е ясно дали талибаните ще изпълнят заплаха си, но администрацията на Байдън се надява, че новият план ще предотврати възобновяването на боевете.

"Ако нарушим крайния срок от 1 май, договорен от предишната администрация, без ясен план за излизане, ще се върнем към войната с талибаните и това не е нещо, което президентът Байдън вярва, че е национален интерес", заявил източникът на "Вашингтон пост". "Ще имаме нула войски (в Афганистан) до септември."

Високопоставеният представител на администрацията заявил, че САЩ "са обяснили на талибаните по недвусмислен начин, че всякакви атаки срещу американските войски, докато се подлагаме на безопасно и организирано изтегляне, ще бъдат посрещнати с мощна реакция".

Първоначалното споразумение за пълно оттегляне до 1 май се основаваше на условията и изискваше всички страни да "демонстрират своя ангажимент към напредването на мирния процес".

Американските военни лидери многократно са казвали, че талибаните не са изпълнили тези ангажименти. Планът на Байдън за оттегляне обаче "не се основава на условия", уточнил официалният представител във вторник.

"Президентът прецени, че подходът, основан на условията, който е подходът през последните две десетилетия, е рецепта за оставане в Афганистан завинаги", добавил служителят.

Длъжностното лице заявило, че крайният срок е определен най-вече поради "оперативни и логистични проблеми, свързани с гарантирането, че имаме безопасно и организирано изтегляне" и че може да бъде "завършено доста по-рано" от тази дата. САЩ също ще се координират със съюзниците и партньорите на НАТО относно съкращаването на своите сили за същия период от време.

Войната в Афганистан, започнала на 7 октомври 2001 г., е най-продължителният конфликт в историята на Америка.