„Продължаваме да получаваме препоръки: моля ви, не провокирайте Русия да започне мащабна военна агресия. Искам само да припомня, че през 2014 г. липсата на провокации от украинска страна не попречи да загубим Крим и Донбас“, заяви днес украинският министър на отбраната Андрий Таран.

Той говори пред Подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент.

Поводът е нарастващото напрежение и небивалото струпване на руски войски край границата с Украйна.

„Русия няма нужда от какъвто и да е повод, от каквато и било причина, за да започне военна агресия. На нея не й трябва оправдание", допълни Таран.

Според него ситуацията днес е същата, както и преди 7 години, когато Русия окупира Крим. Но в политическо отношение ситуацията е коренно различна.

Таран помоли всички страни членки на ЕС и евродепутатите да покажат на Русия, че Украйна вече не е сама срещу нея. Той изрази личното си мнение, че най-добрият сигнал би бил даването на пътна карта. И това би било предупреждение към Кремъл да избягва по-нататъшна ескалация.

Очевидно Андрий Таран имаше предвид пътна карта за бъдещо членство в НАТО. Не трябва да се забравя, че всички без изключение бивши социалистически страни хронологично влязоха първо в Северноатлантическия пакт, а след това в ЕС.

Русия струпва значителни военни сили по границата с Украйна и може да прехвърли там ядрено оръжие, каза още министърът на отбраната. 

Колкото и силна да е руската пропаганда, населението на Украйна вече е разбрало колко е цинична тя. Така Таран отговори на въпрос на литовския евродепутат Пятрас Аущрявичюс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Всички ние знаем, че в политиката точните думи на изразяване, казани в точния момент, са това, от което имаме най-много нужда. За това, според мен, казаното от Джо Байдън за Путин, което ще повторя изцяло – Путин е убиец – е много точно. Съжалявам, ако на някого може да не му хареса, но това е много вярно“, каза Аущрявичюс.

Според него Русия се е превърнала в "болния човек на Евразия". А Путин води страната си по пътя на войната. Тя се е превърнала в заплаха не само за съседите си, но и за своите хора.

„Защото не вярвам, че обикновеният руснак мечтае да се бие срещу Украйна. За какво?!“, попита литовецът.

Той бе категоричен, че реакцията на Европа на действията на Русия трябва да бъде изцяло съразмерна. И е отговорност на ЕС да признае стремежа на Украйна към НАТО, катои зготви план за действие. Този план трябва да служи като възпиране, а не като акт на провокация.

Обсъждането в ЕП се състоя в деня, в който гереналният секретар на НАТО свика извънредна видеоконференция на министрите на външните лаботи и на отбраната на страните членки. Главна тема ще бъде напрежението между Русия и Украйна.