В последната година милиони по света започнаха да провеждат ежедневни видеоразговори, най-често през станалото свръхпопулярно приложение Zoom. 

И ако много от тях са доволни, че имат метод за лесна комуникация по време на пандемията, хиляди се оплакват от умора, гадене, главоболие, психологически и физически симптоми след дълги срещи през програмата.

Университета в Станфорд публикува първото изследване по въпроса, базирано на анкета сред над 10 000 души. То показва, че жените се оплакват от подобни симптоми много по-често - те се появяват при една от седем дами, спрямо един от 20 мъже.

Много са факторите, които могат да доведат до така реакция. Дълъг видеоразговор означава взиране в екрана, повишено когнитивно натоварване, стоене в една позиция твърде дълго. Но по-неочакваната причина е нещо, което учените от Станфорд наричат "огледално безпокойство" - човек прекарва много време, притеснявайки се за това как изглежда на камерата в Zoom за останалите участници в разговора.

Това може само да радва производителите на уеб-камери, които за пръв път от години предлагат нови и по-добри продукти, но създава по-голям стрес на дамите, които освен това изкарват по-дълго време в онлайн разговори, и почиват по-малко между отделни срещи. Анкетата дори сочи, че за една жена същата като продължителност среща се усеща като по-дълга, отколкото за един мъж.

Според изследването това само добавя към стреса на жените, които в някои отношения са средностатистически по-натоварени от мъжете по време на пандемията. Важно е да се отбележи, че работата на учените от Станфорд все още не е минала през академичен преглед и не е публикувана в научно списание.