Европейската комисия е решила да не подновява договорите за доставка на ваксините на компаниите „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“, съобщи италианският вестник „Ла Стампа“, цитиран от БНР.

Изданието се позовава на източник от Министерството на здравеопазването в Рим.

Решението било взето в съгласие с ръководителите на много от страните членки на ЕС, твърди „Ла Стампа“. И то е, че договорите с компаниите, произвеждащи векторни ваксини срещу COVID-19, валидни за текущата година, няма да бъдат подновени след тяхното изтичане. Комисията по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините, използващи РНК технология, като тези на компаниите „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.

Преди седмица подобна публикация се появи и в германския „Ди Велт“.

От ЕК отказаха да коментират пред Клуб Z информацията. Говорителят Стефан де Кеерсмаакер уточни, че институцията запазва отворени всички варианти, за да бъдем подготвени за следващите етапи на пандемията пред 2022 г. и след това.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Комисията търси разяснения от „Джонсън и Джонсън“ за напълно неочакваното за нея съобщение от вчера за забавяне на доставките на нейните ваксини за ЕС. Това заяви пред агенцията официален представител на Брюксел. Компанията се оправда с опасения, че в редки случаи реципиенти на ваксината могат да развият тромбоза.