Европейски историци да водят дебата за споровете между България и Република Северна Македония (РСМ).

Идеята бе изказана днес от австрийския евродепутат Андреас Шидер от групата на социалистите по време на брифинг във Виена. В него участва и българският представител Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той е докладчик на Европейския парламент за РСМ.

И Кючюк, и Шидер изразиха надежда диалогът между София и Скопие да бъде подновен, особено след формирането на ново българско правителство.

Шидер е убеден, че двустранните проблеми не трябва да се използват като повод за блокиране на преговорите с РСМ за членство в ЕС.

„Не съм сигурен, че историческият спор, често подплатен с фалшиви аргументи, спомага за оформянето на общо бъдеще“, изтъкна австрийският социалдемократ.

И даде следното предложение:

„Може би трябва да намерим двама-трима европейски историци на високо ниво, които да водят истински исторически дебат, без никакви вътрешнополитически измерения. Това би било добро решение, за да поставим въпроса в научни рамки, извън ежедневната политика и медийни информации, защото те нямат място там.“

Илхан Кючюк бе категоричен, че трябва да се сложи край на националистическата реторика и двете страни да се фокусират върху прагматичните проблеми.

„В противен случай идните поколения ще ни укоряват“, изтъкна той.

Според Шидел фактът, че Европейският съвет все още не дава зелена светлина за преговори с бившата югославска република, е неприемлив.

„Не можем да приемем идващото от България вето“, каза австриецът.

Той използва случая, за да оправдае антибългарската поправка, която внесе преди месец заедно с  още петима евродепутати в доклада на Кючюк за РСМ. И изрази съжаление, че тя бе отхвърлена от Европейския парламент.

В поправката се осъждаха „провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България“.

Вносителите призоваха „българските органи да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“, като същевременно приветстваха „зрелия и балансиран отговор на тези провокации от страна на правителствените служители на Северна Македония“.

ЕП одобри доклада на 25 март, но отхвърли поправката.