НАТО планира да разположи 40 000 войници и 15 000 единици въоръжение и военна техника, включително стратегическа авиация, близо до територията на Русия.

Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Ройтерс.

Той говори на пресконференция в град Североморск на Баренцово море, където е главната база на руския Северен флот.

Москва обяви, че ще проведе военни учения близо до украинската граница. Те ще бъдат в отговор на „заплашителни” дейности на НАТО,.

Всичко това се случва в момент, в който Украйна обвинява Русия, че че струпва войници до границата помежду им. Заради ескалацията на напрежението утре ще се състои извънредна видеоконференция на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки от НАТО. Специално за целта в Брюксел дойдоха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг нарече руското струпване неоправдано и необяснимо.

Шойгу пък посочи САЩ като враг и предупреди, че американските военни кораби трябва да стоят далеч от Крим. Това било „за тяхно добро”. Според Москва влизането на американските съдове в Черно море е провокация, целяща да подложи на изпитание руското самообладание.

НАТО: Твърденията на Шойгу са абсурдни

„Всеки намек, че струпването на руски войски край Украйна е в отговор на разполагането на НАТО, е абсурден. Няма струпване на НАТО в региона на Балтийско море. Ние сме прозрачни по отношение на нашите разполагания, включително за предстоящи военни учения, които са планирани и оповестени много по-рано. Нашите учения не са насочени към Русия или която и да било друга страна“, отговори на запитване на Клуб Z заместник-говорителят на пакта Пиърс Казалет.

От алианса припомниха, че още от 2017 г. той има 4 многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша. Те наброяват общо 5000 военнослужещи.Отделно НАТО изпълнява още от 2004 г. мисии по ер полисинг в региона.