Президентът на САЩ Джо Байдън предложил на руския си колега Владимир Путин да се срещнат в трета страна "през следващите месеци, за да обсъдят широкия набор от проблеми, пред които са изправени Съединените щати и Русия", съобщи Белият дом.

По време на телефонен разговор двамата лидери коментирали редица регионални и глобални въпроси, свързани с контрола върху оръжията, надграждайки върху удължаването на последния двустранен договор между двете страни за контрол на ядрения арсенал - Нов СТАРТ. По програма той трябваше да изтече на 5 февруари 2021 г., но новата администрация във Вашингтон бързо се договори с Москва и споразумението бе удължено с точно 5 години.

Байдън също така подчертал, че "Съединените щати ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действията на Русия, като кибератаките и намесата в изборите", се казва в прессъобщение на президентската администрация на САЩ.

Американският президент подчертал "непоколебимия ангажимент на САЩ" относно гарантирането на "суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Демократът изразил загриженост от внезапното струпване на руски войски в окупирания Крим и по границите с Украйна и призовал Русия да "деескалира напрежението".

Апелът на Байдън идва няколко дни, след като американският държавен глава проведе разговор с украинския си колега Вoлoдимир Зеленски покрай покачването на напрежението между Москва и Киев.

Украинският външен министър пътува за Брюксел, където се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкън и представители на НАТО.