Първото и тържествено заседание на 45-ото Народно събрание ще е този четвъртък, 15 април.

Това съобщиха от президентската институция.

Очаква се утре указът на държавния глава да бъде обнародван в извънреден брой на "Държавен вестник".

По конституция първото заседание се открива от най-възрастния присъстващ новоизбран народен представител - в случая това би трябвало да е икономическият и финансов анализатор от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Народните представители трябва да положат и следната клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Пак на това заседание трябва да бъдат избрани и председател и заместник-председатели на парламента, както и да се "конституират" парламентарните групи.

Като въпрос обаче стои могат ли народните представители, поставени в задължителна изолация или под карантина за COVID-19, да се закълнат онлайн (старият парламент измени правилника така, че те да могат да участват дистанционно в заседанията - както за събиране на кворум, така и за гласуванията) или могат да направят това и по-късно.

Такъв например е случаят с лидера на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов, който още в изборната нощ обяви, че има симптоми на коронавирус, а преди няколко дни от екипа му заявиха, че тестът е положителен.

Очаква се президентът Румен Радев да "завърти" бързо конституционната въртележка с връчването на проучвателните мандати, макар основният закон да не поставя срок за него за това.

"Редно е в обстановката, в която се намираме, част по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство", заяви вчера държавният глава в първия си коментар след вота.

Първият мандат за съставяне на правителство ще отиде при ГЕРБ - като най-голяма политическа сила, като се очаква тя да не получи подкрепа от опозиционно настроените срещу нея формации в новия парламент. Въпреки това оттам заявиха, че ще предложат кабинет.

Тогава мандатът отива в "Има такъв народ". Ако и Трифонов и екипът му не предложат кабинет или не успеят да получат подкрепа, то Радев има право на избор на коя трета формация в НС да връчи проучвателния мандат.

Формациите, на които той е връчен мандат, имат 7-дневен срок за отказ или да предложат състав на ново правителство, което да се гласува от парламента. За одобрението на правителство са нужни минимум 121 гласа.