Президентът Румен Радев няма да се бави с указа за свикване на 45-ото Народно събрание. За целта обаче чака решенията на Централната избирателна комисия да бъдат официално обнародвани в "Държавен вестник".

Проверка на Клуб Z показа, че това ще се случи утре в редовния вторнишки брой на официоза - според съдържанието на брой 30 за тази година.

По думите на държавния глава надеждата е новоизбраният парламент да се събере още тази седмица. Неофициално се говори за 15 април, четвъртък. 

"След като ЦИК обнародва имената на бъдещите депутати, тогава ще издам указ с датата за свикване. Нека видим обнародването на списъка, съответно ще взема решение. Няма да бавя, редно е в обстановката час по-скоро да имаме яснота", заяви Радев преди премиерата на филма „Ханът и империята“. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.  

"Редно е в обстановката, в която се намираме, част по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство", добави още държавният глава.

Попитан за реакция на твърденията на ГЕРБ от по-рано днес, че президентът нямал търпение да назначи служебен кабинет, Радев каза:

"Засилват се спекулациите от определени политически партии, от определени поръчкови коментатори относно служебното правителство, това явно издава страх някакъв".

И обясни, че тепърва започва конституционната процедура по връчване и изпълнение на мандати, която  ще се следва стриктно и едва ако се стигне до трети опит за форлимане на правителство, ще се говори коя ще е политическата сила, която ще го получи.