Не са водени разговори с вицепремиерката и външен министър Екатерина Захариева да е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател, който да поеме първия мандат за съставяне на ново правителство от президента Румен Радев, когато т.нар. конституционна въртележка започне. Това обяви самата Захариева пред бТВ, след като от дни името й циркулира като възможна опция за евентуален наследник на Бойко Борисов.

От ГЕРБ са решени да предложат състав на Министерския съвет, след като станаха отново първа политическа сила на изборите от 4 април, въпреки че е твърде малко вероятно да получат подкрепа. От която и да е от останалите 5 партии в новото 45-о Народно събрание. А Борисовата партия този път има едва 75 народни представители.

"Когато дойде моментът, ще предложим и състав на кабинета, и премиер - всякакви опции са на масата",  отказа каквато и да било конкретика Захариева. Уточни само, че разговори с останалите политически сили щяло да има, когато има работеш парламент. 

Захариева разкритикува и политическите опоненти - защото подходили с омраза към ГЕРБ, а това не било трайно чувство и не било конструктивно. После заяви как у нас трябвало да се "научим на коалиционна култура".

Критика от вицепремиерката получи и държавният глава - защото вчера обяви, че ще каже на коя дата ще свика новите депутати за конституиране на Народното събрание, когато резултатите от вота, обявени от ЦИК, бъдат публикувани в "Държавен вестник". Това се случи днес, а очакванията са първата сбирка на новите депутати да бъде насрочена в четвъртък, 15 април. Предстои официалното издаване на указ. 

„Всички партии излизаха с лозунга „не на ГЕРБ“, но 4 април мина, дойде време да кажат „за“ какво са и за какво ще работят“, каза още Захариева.