Първата и втората партия на изборите - ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) имат само един правилен ход  - "да предложат едни аргументирани и сериозни кабинети, които или ще бъдат избрани, или няма да бъдат", каза днес пред бТВ Любен Дилов-син, бивш колега на Слави Трифонов от предаването "Ку-ку" и днешен депутат от листата на ГЕРБ-СДС.

"Да не се влиза в задкулисни преговори. Честна игра, предлагаш, пък каквото стане", каза той. По думите му "българският народ е изключително мъдър, независимо какви смешки си правим на негов гръб и в момента сме в една безпрецедентна ситуация, която към здравната и икономическата криза добави политическа".

Тази ситуация ще бъде тест за избраните - "или се справяйте, или си отивайте", коментира Дилов.

Той добави, че няма нищо страшно в евентуални нови избори, но и че те няма да бъдат нещо добро за ГЕРБ в пандемичната обстановка.

ГЕРБ вече са готови с проект за свой кабинет. каза още Дилов, посочвайки, че не знае кой ще бъде предложен за премиер в него.

Той определи Трифонов като отговорен човек и не допусна някой да го подценява като политик.

Трифонов и Борисов имат лидерски качества и силно его, което прави сблъсъка между тях неизбежен, коментира Дилов. Той добави, че не е сигурен, че някогашното им приятелство се е превърнало в неприязън и че няма намерение да посредничи в отношенията им.

От ГЕРБ по-рано обявиха, че ще се опитат да съставят правителство, въпреки че са далече от мнозинство в новия парламент и поне засега публично да няма желаещи да се коалират с тях. Лидерът Бойко Борисов декларира, че ако партията му не успее да реализира мандата, е готов да подкрепи опит на Трифонов да състави правителство с гласовете на 10 депутати.