ДПС протегна ръка към партията на Слави Трифонов. И ще подкрепи само и единствено кабинет, предложен от опозиционните партии в новия парламент – „Има такъв народ“, Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Като тази подкрепа не е обвързана с участие в бъдещо правителство, а само около примерни цели. Това бе обявено от оперативното ръководство на движението на пресконференция след като ЦИК обяви официалните резултати.

„ДПС няма да подкрепи правителството на срутилите се партии или загубилите изборите – ГЕРБ и БСП.“

Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента.

Водени от грижата за хората и за страната, ние заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии на новото Народно събрание. Който да има ясни и точни цели без да участваме в него.“, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той избори и тези цели, като уточни, че от партията му не държат да бъдат изпълнени.

  • Борбата с COVID-19 и икономическите и социални мерки за подкрепа на населението и бизнеса.
  • Плана за възстановяване и устойчивост
  • Подготовката на държавата за следващия оперативен период.

Попитани дали партията на Слави Трифонов не е проект на ДПС, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев отрекоха с усмивка. Първият посочи на шега, че ако това е така, значи биха имали най-голямата парламентарна група в новия парламент. А Цонев каза, че за разлика от "кръга Капитал", те не се занимавали с политическо инженерство. 

В характерния си тон от ДПС призоваваха всички партии и коалиции в новия парламент за диалог и отговорност.

Ако трите нови партии не успеят да сформират кабинет, ДПС е готова за избори още сега, добави Мустафа Карадайъ.

ДПС отчете успех

Мустафа Карадайъ посочи, че неговата партия е единствената, която може да се похвали с много добър резултат в сравнение с политическите сили от предния парламент. С радост сподели, че ГЕРБ е загубила над 300 хиляди гласа, а БСП повече от 450 хиляди. А движението е увеличило присъствието си в новия парламент с 4 мандата

"Ние започнахме промяна от себе си. Още от изборите за европарламент ние заложихме на младите, след това на местните избори“, похвали се той, като добави, че и на тези избори са го показали.

След това разказа, че партията му е предложила иновативна програма за ускорено развитие на България – икономика и наука. "Ние сме в тон и с крак с това което заявиха българските избирателите", добави Карадайъ.

Той припомни и словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 2018 г. като специално сподели и един цитат от него:

"Прoгрaмният пaрлaмeнтaрeн кaбинeт зa уcкoрeнo дoгoнвaщo рaзвитиe e ceриoзeн тecт зa тoвa дoкoлкo пoлитицитe ca гoтoви дa нaдмoгнaт пaртийнo-пoлитичecкoтo cи eгo, зa дa ce нaпрaви нeщo cъщecтвeнo зa cтaндaртa нa живoт нa хoрaтa и дa им ce пoкaжe, чe имa cвeтлинa в тунeлa."

Попитан за искането на ВМРО да се касират изборите заради агитация в изборния ден в секции в Турция и нарушаване на правилата за броене на изборните протоколи, Карадайъ каза:

„Всеки може да иска касиране. В изборния кодекс е описан някакъв ред. Не съм гледал мотиви, нито техните твърдения“.