ГЕРБ би подкрепила с колкото е необходимо депутатски гласа само правителство, предложено от Слави Трифонов, но не и такова, предложено от "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън!"

Това обяви в сутрешния блок на Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му, макар и конституционната въртележка да позволява при два отказа или невъзможност на първите две политически сили да съставят кабинет, проучвателният мандат да отиде и при най-малката партия, то "политическа сила с парламентарна подкрепа около 5-те процента да съставя правитителство, е повече от странно". В случая Дончев визираше формацията на Мая Манолова и Отровното трио.

На въпрос - би ли подкрепила ГЕРБ кабинет, предложен от ДБ, заместникът на Бойко Борисов отвърна:

"Зависи. С какво правителство, с какви цели, с каква подкрепа...".

Въпреки това "зависи" обаче, накрая поясни:

"Можем да дадем подкрепа на втория - оттам нататък работата ни е да служим на обществото като опозиция."

Както Клуб Z писа, вчера премиерът обяви, че е отговорно към избирателите си ГЕРБ като първа политическа сила да вземе проучвателния мандат, който й се полага. Даде да се разбере обаче, че предвид факта, че всички партии в новия парламент се обявяват срещу ГЕРБ, то не очаква подкрепа за кабинет "Борисов" 4. Затова бил готов да даде 10 "дежурни" депутати на "Има такъв народ" - за гласуване, когато много се налагало.

"Най-важно е България да има стабилно правителство, не просто правителство, а правителство, което работи. Ако на едно правителство не му стигат 3 или 4 гласа, ние бихме дали знаково такава подкрепа", заяви днес и Дончев. 

И допълни:

"Ако имаме такова мнозинство, времето на приказките свърши - да правят правителство и да управляват".

На въпрос това не е ли "дървено желязо" - анти-ГЕРБ правителство с гласове на ГЕРБ и не заявява ли в момента управляващата партия "хайде, да ви гледаме сеира", Дончев отвърна с ирония: "Сега г-жа Нинова може да се върне в Министерство на икономиката, Христо Иванов в Министерство на правосъдието, а Манолова може да става социален министър". Политиката не е кой да се изкаже най-цветно, а взимане на решения от първия ден - допълни.

В отговор на въпрос дали текат преговори между ГЕРБ и ръководството на "Има такъв народ", знае ли Трифонов за предложената му депутатска подкрепа и дали лидерите са се чули, за да се поздравят за успеха в изборната нощ, заместникът на Борисов отрече да знае за такова нещо.

"Дали е лично, дали е по друг канал, сигурен съм, че информацията е стигнала където трябва, включително чрез телевизионния ефир."

Както стана ясно, Трифонов знае - реагира още вчера, със статус във фейсбук, в който не каза нищо по същество, а само, че има конституционна процедра.

Ще стане ли обаче едно негово правителство зависимо от ГЕРБ с подкрепата на "дежурните" народни представители, Дончев коментира така:

"Непоискани дарове не трябва да се носят. Ако някой не иска тези депутати - няма да ги даваме.

Не бива всички политически сили да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да произведат нищо."

На въпрос "Ще бъдете ли яростна опозиция", Дончев отвърна, че партията не е "революционен комитет". Посочи обаче, че има около 100 000 членове, които вече неколкократно биили възпирани да не излизат на протести в подкрепа на правителството. Последното бе по повод на предвиждането на Борисов вчера, че бъдещият кабинет, който не е с ГЕРБ начело, можело да се превърне в "Орешарски" 2.

"О, ама който иска да ревизира. Малко ми е странно това объркване на волята на народния представител с контролен орган. Одитор - за това се учи. 2013-2014 г. беше същото - парламентът беше заприличал на трибунал, правеха се анкетни комисии...", пък коментира вицепремиерът заявката на Манолова първото й действие като депутат да е да поиска ревизия на делата на кабинета.

И днес Дончев затвърди изказванията на други свои колеги в ГЕРБ - от партията нямали страх от нови избори, нито от служебно правителство на президента Румен Радев - вече спечелили мандат при избори, организирани от негов служебен кабинет.

Дончев обаче призова държавния глава да внесе в 45-ото НС проекта си за конституция. Припомняме, че Радев заяви, че е готов с такъв проект, но не счита 44-тия парламент за легитимен и няма да го представи пред него. Партиите, които сега влязоха обаче имат в програмите си записани идеи за изцяло мажоритарен вот, за намаляване на броя на депутатите, за съдебна реформа и това изисква изменения в основния закон. В този смисъл обаче Дончев призова да се помисли добре за някои от тези предложения, посочвайки, например, че ако вотът сега беше мажоритарен, ГЕРБ "вероятно щяхме да имаме 60% мнозинство".