ЕС ще започне преговори за поръчка на 1,8 милиарда допълнителни дози ваксина от второ поколение срещу COVID-19. Те са ефикасни срещу бъдещи варианти на коронавируса и трябва да бъдат доставяни от тази година.

Новината съобщи за АФП източник от Европейската комисия, предаде БТА.

Докато страните от ЕС са изправени пред значително забавяне на доставките от лабораториите, този нов договор, подписан с един производител, ще включва задължение за доставка с месечен график за изпращане. Досега графикът бе тримесечен.

Комисията, която преговаря от името на 27-те страни членки, иска да сключи договор за сигурна покупка на 900 милиона дози, който включва възможност за още толкова допълнителни дози, уточни източникът. Той потвърди информация на германския вестник „Ди Велт“.

Доставката на тези ваксини ще започне от тази година и ще продължи през 2022 и 2023 г. Те се прибавят към 2,6 милиарда дози, които вече са поръчани от ЕС и които трябва да бъдат доставени на страните членки през тази и следващата година.

Целта е да се предвиди появата на нови варианти на коронавируса, срещу които сегашните ваксини може да се окаже, че не действат. Това ще наложи внедряването на ваксини от ново поколение, които ще бъдат модифицирани.

Тази поръчка се прави и с оглед масово ваксиниране на деца и подрастващи в целия Европейски съюз.