Някои нови мутации на коронавируса могат да ограничат ефикасността на две от съществуващите ваксини срещу него, предаде днес Асошиейтед прес, като се позова на научно изследване.

Учени от Рокфелеровия университет в Ню Йорк и от Националните институти по здравеопазване са изразили безпокойство във връзка с предварителните си заключения, защото те означават, че бъдещите мутации могат да подкопаят действието на ваксините.

Те са изследвали ефективността на антителата в кръвни проби от пациенти, приели ваксините на Pfizer и Moderna, срещу новите щамове на вируса, открити в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка.

Един начин, по който ваксините работят, е да накарат имунната система на организма да произвежда антитела, които блокират вируса и не му позволяват да заразява клетките.

При част от пациентите противодействието на антителата е било от един до три пъти по-слабо в зависимост от мутацията, казва ръководителят на изследването Майкъл Нусенцвайг, цитиран от АП.

"Това е малка разлика, но определено е разлика", казва той. Отговорът на антителата "не е бил толкова добър" при блокирането на вируса.

По-ранните клинични изследвания показаха, че двете ваксини имат 95% ефикасност.

Последните открития са публикувани късно във вторник в уебсайт за изследователи, но не и в научно списание и още не са рецензирани от други учени, отбелязва АП.