Първата руска космическа компания "КосмоКурс" обяви, че се закрива, съобщи БТА. Създадената през 2014 г. частна фирма щеше да се занимава с космически туризъм и да строи първия частен космодрум в Русия.

И местните власти, и военното министерство на страната обаче блокираха работата на компанията, обясни генералният ѝ директор Павел Пушкин.

"Компанията се закрива, съкращавам работниците. Причината са непреодолимите трудности да съгласуваме нуждите на проекта за космодрума с местните власти и невъзможността Министерството на отбраната да ни даде необходимите нормативни документи за проектирането на подорбитална туристическа ракета", обяснява Пушкин.

Компанията се опитваше да се състезава с проекти като Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX. Видно обаче управляващите обаче не искат конкуренция в космическата програма на бившия СССР, първата страна, изстреляла апарат в космоса.

Въпреки това компанията бе лицензирана от държавната Роскосмос за провеждане на космически дейности и тя разработи ракета за многократно изстрелване и кацане, както и 7-местен космически кораб.

В "КосмоКурс" работят 50 ракетни дизайнери. Държавната Роскосмос вече обяви, че смята да ги наеме.