До т. нар. политически елит:

Като не щете мажоритарен вот, на ви "Има такъв народ".

Като отказахте цивилизовано да се съобразите с референдума за мажоритарния вот, сега избирателите ви фраснаха просташки с чалгата по главата.

Оказва се, че българската демокрация, при всичките си недостатъци, все пак работи и избирателите наказват политици, които се отнасят нехайно към техните искания.

Радвахте се из кулоарите на парламента, че референдумът "се е спихнал", но се оказа, че той само се е видоизменил в политическо представителство.

Няма как хем да си демократ, хем да се правиш, че 2,5 млн. избиратели - нито една партия никога не е събирала толкова - не съществуват.

Да бяхте освободили поне преференциалното гласуване от привилегиите за водача на листата и от абсурдно високия праг за разместването ѝ и кой знае, можеше и да няма такъв народ.

Крайно време е да се спре с отъждествяването на чалгата и мажоритарния вот, защото "Има такъв народ" получава около 560 хил гласа, доста далеч от 2,5 млн.

Иронията е в това, че сега има реална перспектива мажоритарният вот да се реализира в най-консервативния си вариант, при който партията "Има такъв народ" сериозно би се спихнала.

С 18 % при чист мажоритарен вот в два тура, за какъвто гласуваха въпросните 2,5 млн. избиратели, в най-добрия случай си някъде в миманса и категорично не си втора политическа сила.

Мажоритарният вот не търпи популизъм, при него всеки депутат трябва да събере 50% плюс 1 гласа в съответния избирателен район, това става само и единствено с умереност.

Германските фашисти са стигнали до властта с пропорционален вот, докато британските фашисти при сходни изходни позиции не са стигнали дори до парламента заради мажоритарния вот.

Ако в края на XVIII в. аристократите във Франция се бяха съгласили да плащат данъци, то вероятно нямаше да стигнат до гилотината.

Ако в началото на XXI в. т. нар. политически елит на България се беше разделил с част от властта си в полза на избирателите, то вероятно "има такъв народ" щеше да е само и единствено стих от песен.

Когато политиците се подиграват с избирателите си, то определено няма такава държава.