Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Споко! Не ни се случва нищо изключително. Само преди два месеца в същото положение бяха италианците. В такова сега са холандцитe. На белгийците коалиционните преговори са им нормалното състояние.

Май ще трябва да се научим да живеем така, както се учим да живеем с вируса. Но без ваксина срещу илюзии.

Сполетя ни Слави Трифонов. Италианците ги сполетя Бепе Грило. Далече по-рано. Ние си имаме “…такъв народ”, те си имат “Пет звезди”.

“Народният” предводител говори малко, стои в сянка, пробутва напред други да носят отговорността. “Звездният” прави същото.

Защо шоумени и шарлатани влизат в политиката, и то с рекордни изборни резултати? Защото тя дълго е била в свободно падане и е паднала до тяхното ниво. Паднала им е, дето се вика, и те си вземат от нея, каквото могат. Те са част от клиничната картина.

Като гледам, американците са прогнозирали отдавна, че да се управлява държава ще става все по-трудно – ето в този доклад на Националния съвет по разузнаване. Познаваме ли се тук?

“Начинът, по който правителствата управляват и създават политически ред, се променя и вероятно ще варира още повече през следващите десетилетия. Правителствата все повече ще се борят да отговорят на обществените изисквания за сигурност и просперитет. Фискалните ограничения, политическата поляризация и слабият административен капацитет ще усложняват техните усилия, както и променящата се информационна среда, нарастващият брой въпроси, които обществеността очаква правителствата да управляват, и разпространението на овластени участници, които могат да блокират формирането или прилагането на политиките. Тази разлика между представянето на правителството и обществените очаквания, съчетана с корупция и скандали в елита, ще доведе до нарастващо обществено недоверие и недоволство. Това също така ще увеличи вероятността от протести, нестабилност и по-широки промени в управлението”.

Това дередже не е само наше. Споделяме го. Но различните страни го “адресират” различно.

Белгийците например отдавна са разбрали, че са осъдени да ги управляват многопартийни коалиции и затова партиите и политиците им са се научили да не изгарят всички мостове един към друг. Имат “червени линии” колкото за зор заман. Преговарят дълго и търпеливо, включително за цената на бирата, и един ден стигат до сделка.

Това не е the Bulgarian Way. Ние май повече приличаме на италианците – силно любим и мразим. С такъв политически материал трудно се строи коалиция. А и конституцията не позволява да преговаряме за коалиция по година и половина като белгийците.

В такива случаи другото решение е да се търси най-малкият общ знаменател и безспорен авторитет, на когото да той да бъде поверен.

За италианците най-малкият общи знаменател имаше две части: да излязат от пандемията и да вземат парите, които им е приготвила Европа. Безспорният авторитет, когото решиха да натоварят с тези задачи беше Марио Драги, доскоро председател на Европейската централна банка.

Едва ли днес за България има друг най-малък общ знаменател. Въпросът е останаха ли у нас безспорни авторитети? Имаме ли български Марио Драги?

Аз се сещам поне за едно лице със съизмеримо професионално досие. Но не съм сигурен, че би се съгласило.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.