Джипката отдавна не е новина. Да не кажем, че за изминалите две години стана по-знакова и от трабанта на Соломон Паси. Слави Трифонов също не е новина. Да не кажем, че е "новина" на има-няма 20 години. Напоследък обаче все по-често започнах да си задавам въпроса дали пък тези двама силни на деня не са аватари. Или холограми. Устата се движи, произнася се нещо, в общия случай - монолог. Монолози от фейсбук, монолози от партийната телевизия. Монолози за... която част от тялото се сетите.

Той нали българинът си пада малко неученолюбив и затова информацията трябва да му се налива с фуния в главата. А както знаем, при фунията може да има само една посока на наливане, защото рискуваме познанието да се разплиска и да изцапа телевизора. 

Избори 2021 са еманация на това ново модерно в обществената комуникация. И Борисов, и Трифонов искат да ни управляват. Но искат да ни управляват от телевизора - с ясна картина и без петна от изцапано. И знаете ли какво, съдейки по изборните резултати – добре им се получава. 

В неделя сутрин – в 8:00, в 8:05, в 8:16... 

Две години откакто се раздели с апаратчика в партията Цветан Цветанов, Борисов обикаля с джипа из страната, за да показва свършената работа, работа, работа и да раздава пари, пари, пари. 

Само който не се е абонирал за фейсбук известията му, само той не е усещал пронизителната болка от звука и вибрацията на премиерските „живи“ в неделя сутрин – в 8:00, в 8:05, в 8:16... и така, докато не дойде време за приготвяне на вечерята. Зрителят често е объркан „Ама точно тези кадри от точно тази магистрала не ги ли гледах вчера?“. И така да е, това няма никакво значение, защото вчера премиерът е бил на магистралата, за да обяви, че я пуска утре, а днес е там, за да обяви, че я пуска вдругиден. 

Медиите още помнят срамния епизод с изтръгнатите микрофони в Министерския съвет, а времето показа, че такива не са и вече нужни, защото джипът - това е Министерският съвет. Няма въпроси. Журналисти не са поканени. И единственото, което им остава, е да правят fact-checking на Борисовите монолози (а в това, да знаете, има хляб).

Джипът – този символ на държавността, стабилността и управленската мощ, бе демонстриран и вчера в изборния ден. С джипа Борисов отиде да гласува, за първи път без да са поканени медиите, за да може за пореден път сам той да сподели еднопосочни мисли. Няма и 10 минути по-късно джипът с „управленеца“ му се материализираха в покрайнините на манастир, където със зрителя бяха споделени други еднопосочни мисли. За да го видим накрая като фон в къщата на Борисов, на който фон премиерът прави обръщение след края на изборния ден.

Няма ги досадните пресконференции в НДК, които с времето се изместиха в централата на ГЕРБ, за да се сведат накрая до брифинги без право на въпроси. 

Сла-ви на-пи-са не-що!

По същия еднопосочен маниер сега иска да ни управлява и Трифонов. 

Шоуменът, който заключи телефоните на учредителите на партията си в шкафчета, за да не издаде някой четата (да издаде какво?!). Същият, който заедно със сценаристите си, еднопосочно лееше партийната пропаганда от партийната телевизия „7/8“. Там въпросите ги задават те, не гостите. А гостите пък са приятели.

Всеки журналист, който си е имал вземане-даване с лицата от екрана на Трифонов, търсейки ги в качеството им на политици, е наясно – отговор няма да получи. Там говори само лидерът. А ако темата е от особено значение за него и партията му, може и да се прежали с някой пост във фейсбук. От който пост обаче всички са възторгнати, за-що-то Сла-ви на-пи-са не-що!

Трифонов или съпартийците му не даваха интервюта, не представиха дори екипа си за изборите. Последното стана в последния момент, по... телевизора и на живо във фейсбук, в час удобен за лидера (и навярно зрителя). Ако искате, никой не ви кара насила.

Нямаше го и вчера, в изборния ден. При цялото уважение към здравословното състояние на човек, дори Борисов преди да се визуализира на фона на джипа, изпрати „говорител“ - Любен Дилов-син - за да призове хората да си направят по един чай и да не се вълнуват много-много от предварителните резултати от вота.

Да, знаем го това оправдание „Чакайте да видим окончателните резултати и тогава ще коментираме“. И не, това не е задоволително. Особено ако имаш претенциите да управляваш държавата. И в този ред на мисли, знаете ли кой беше третият с такива претенции, отсъстващ вчера? - Корнелия Нинова. Която също чака резултатите и анализа на анализа на анализа, за да разберем и ние ще подаде ли оставка като лидер на левицата. Или и такива въпроси да не задаваме?

Но резултатите са ясни. Това са първите политически сили в страната. Така си ги избрахме – по телевизора. И по всички личи така се готвят и да ни управляват – с нашето съучастие. „Бъди прекрасна и мълчи“ - пишеше на една хумористична картичка, която някой някога ми беше подарил...